Bosch WTW85495NL review en aanbiedingen

Bosch WTW85495NL reviewDeze recente Bosch warmtepomp wasdroger is met zijn 8 kg geschikt voor een middelgroot huishouden tot zo’n 4 personen. In deze Bosch WTW85495NL review ga ik dit model op verschillende onderdelen aan de tand voelen. Zo krijg je een goed beeld van de sterke en mindere punten van deze wasdroger.

Ga je liever direct naar de laatste aanbiedingen van deze wasdroger? Bekijk hier dan de beste deals en kortingscodes die Wasdrogersale gevonden heeft.

Alle actuele Bosch WTW85495NL aanbiedingen

[dfrcs ean=”4242005245383″ context=”by_order_number”]

Update - 2021.05.02 De eerder gereviewde Bosch WTW85475NL en Siemens WT45W475NL zijn technisch nagenoeg identiek.

Test: onze rapportcijfers met plussen en minnen

Bosch WTW85495NL

8.5

Droogresultaat

9.0/10

Energieverbruik

8.5/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/kwaliteit

8.5/10

Plus punten

  • Droogprestatie
  • Gemakkelijk onderhoud
  • Weinig vochtafgifte in huis

Min punten

  • Geluid
  • Duurder dan concurrentie

 

Bosch WTW85495NL review: alle plussen en minnen

De Bosch WTW85495NL is van het type warmtepomp wasdroger. Ten opzichte van een traditionele condensdroger heeft dit een aantal voor – en nadelen. Op dit moment is de warmtepompdroger voor bijna iedereen de beste keus. Je kan hier meer informatie en en achtergronden overlezen in het artikel warmtepompdroger versus condensdroger.

Eerder heeft Linde de vergelijkbare Bosch WTW85475NL en Siemens WT45W475NL bekeken voor WasdrogerSale. Wat zijn nu precies de verschillen en welke is de beste droger van dit drietal?

Belangrijkste eigenschappen

  • max. vulgewicht 8 kilo
  • Warmtepompdroger
  • Energielabel A++
  • Energieverbruik: 233 kWu (€ 53 p/j)
  • Kosten volle trommel katoen: € 0,44 (=1,93 kWh)
  • Geluid: 64 decibel (stiller dan concurrenten)
  • Percentage vochtopvang: 91% (weinig vocht in huis)

Wat kun je verwachten in deze review?

  • Uitgebreid signalement van deze Bosch wasdroger
  • Testgegevens en beoordeling
  • Prestaties in vergelijking met andere 8 kilo warmtepompdrogers
  • Hoe sluit je de WTW85495NL op de juiste manier aan
  • Met deze accessoires krijg je meer droog functionaliteit
  • Koop advies en een aanbieding.

Direct naar de Bosch WTW85495NL handleiding

 

Een snelle eerste blik op de droger

De trommel met een vulgewicht voor 8 kilo katoenwas sluit aan op de capaciteit van veel wasmachine.

geluidsniveau 64 dbAan de achterzijde vinden we een afvoerslang, waardoor duidelijk wordt dat de Bosch WTW85495NL rechtstreeks op de waterafvoer is aan te sluiten. Dit zorgt voor veel gemak, omdat de condensopvangbak niet meer na elke droogbeurt geleegd hoeft te worden. Ook het gemak van het schoonmaken en onderhoud van de droger is een positief punt. Hierover later meer.

Ook het  AntiVibration design aan de zijkant van de Bosch WTW85495NL valt op. Bosch claimt dat dit zorgt voor meer stabiliteit en vermindert trillingen. Ook het geluid tijdens drogen zou hiermee verminderd moeten worden. Met zijn 64 dB is dit model geen herriemaker, maar ook geen stilte topper. Je zal in de praktijk weinig last van hebben van het geluidsniveau tijdens het drogen. Je kunt deze dan ook prima plaatsen in de buurt van stille ruimtes zoals een slaapkamer of in leefruimte (studio). De WTW85495NL is op dit gebied vergelijkbaar met de concurrentie.

Wat zegt het Bosch WTW85495NL energielabel

De Autodry functie van de Bosch WTW85495L meet constant de temperatuur en vochtigheid van het wasgoed tijdens het programma en past daar automatisch het energieverbruik en droogtijd op aan. Het energieverbruik van deze wasdroger komt hierdoor uit op energieklasse A++.

Houd voor het drogen van een volle trommel rekening met doorlooptijd van een nette 111 minuten. Hiermee is de Bosch WTW85495NL geen uitblinker, maar ook geen hekkensluiter.

Het SensitiveDrying syteem droogt de was met warme lucht die vanuit alle zijden de droogtrommel binnenstroomt. Hierdoor blijft je wasgoed continue in beweging tijdens het drogen en levert dit aan het einde van het droogprogramma een zachter, kreukvrij wasgoed op.

 

Vergelijking met andere warmtepompdrogers

Heel vaak krijgen we de vaak wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de verschillende merken. In deze tabel heb ik 3 warmtepompdrogers van verschillende fabrikanten naast elkaar gezet. De belangrijkste verschillen hebben we met kleur aangegeven.

Product informatie

Fabrikant Bosch Beko AEG
Modelnaam WTW85495NL DR 8534 GXO T7DBN460
Garantie / Garantie type 2 jaar / On-site service 2 jaar / On-site service 2 jaar / On-site service

Algemene info wasdroger

Max. vulgewicht 8 kilo 8 kilo 8  kilo
Type Warmtepompdroger Warmtepompdroger Warmtepompdroger
Energielabel A++ A+++ A+++
Geluidsniveau 64 dB 66 dB 67 dB
Tijdsduur (8 kilo katoen) 148 minuten 152 minuten 173 minuten
Indicatie energie verbruik 1,76 kWh 1,44 kWh 1,44 kWh
Vermogen 1000 watt 1850 watt 700 watt
Deur draairichting Rechts Rechts Links
Draairichting deur omkeerbaar  Nee Nee Ja
Startuitstel 1 – 24 uur 1 – 24 uur 1 – 20 uur
Touchscreen Ja Ja Ja
Bediening met APP smartphone Ja Ja Nee

Afmetingen

Hoogte 84 cm 84,5 cm 85 cm
Breedte 59,5 cm 59,5 cm 59,5 cm
Diepte 66,5 cm 65 cm 66 cm
Gewicht 53 kg 53,3 kg 48 kg
Diameter opening 29,3-39 cm 29-39,5 cm 32-38 cm

Update - 2021.05.06Check ook de (goedkopere) alternatieven die hieronder in de review genoemd zijn.

Extra accessoires die passen bij deze droger

Wil je de droger op de wasmachine plaatsen om ruimte te besparen? Het vinden van de juiste stapelkit is niet altijd even makkelijk.
Daarom wil ik een paar accessoires langslopen die specifiek voor deze droger zijn ontwikkeld.

Weinig ruimte? zet de wasdroger op de wasmachine

verbindingset wasdroger op wasmachineBosch bied je de mogelijkheid om bij deze WTH85495NL wasdroger een extra verbindingsset met uitschuifbaar plateau onder de wasdroger te plaatsen. (Bestelcode WTZ11400). Je kunt dan het wasgoed voor de droger plaatsen en makkelijk inladen zonder dat je steeds moet bukken.

Vergeet niet het plateau na gebruik weer in te klappen. Je stoot makkelijk je hoofd eraan en kinderen kunnen eraan gaan hangen waardoor het kan afbreken of de wasdroger kan kantelen.

[dfrcs ean=”4242002668123″ context=”best_price_shop”]

Update - 2021.05.05

Deze verbindingsset is geschikt voor alle Bosch drogers die beginnen met de letters:

  • WTW…
  • WTY…
  • WTB…

Drogen van wol, sportschoenen en knuffels

gebruiken van een wolkorfVoor het drogen van spullen die niet los in de trommel kunnen is de wolkorf de oplossing. Denk dan aan:  wollen wasgoed, sportschoenen of pluche knuffeldieren. kun je een wolkorf plaatsen in de droogtrommel. (Bestelcode WTN852NL).

Door het plaatsen van deze korf wordt de droogcapaciteit van de wasdroger flink verkleind. Ook kun je hiermee maar 1 paar sportschoenen tegelijk drogen. Mijn advies is dan ook om deze zo min mogelijk, en alleen bij het wollen wasgoed te gebruiken. De overige zaken zoals sportschoenen en knuffels zou ik niet in de droger stoppen maar gewoon op de verwarming leggen.

[dfrcs ean=”4242003678336″ context=”best_price_shop”]

 

Aan de slag met de droger

De Bosch WTW85495NL wasdroger beschikt over een eenvoudig en makkelijk te bedienen touchpaneel. Aan de linkerzijde kies je door middel van de draaiknop het gewenste droogprogramma.
Vervolgens kies je rechts in het led display het juiste droogniveau. Met 11 droogprogramma’s heb je een ruime keuze en kun je dus ook bijna alle soorten wasgoed drogen.

stap 1- uitleg bedieningspaneel Bosch WTW85495NL

Uitleg bij toetsen en functionaliteit

Door middel van 7 toetsen op het display kun je zelf het gekozen programma nog beter op je persoonlijke wensen afstemmen. Denk hierbij aan droogtegraad, antikreuk, etc. Houdt er rekening mee dat bij sommige programma’s niet alle toetsen op het display te gebruiken zijn.

uitleg bij touchbediening knoppen

 

1. Droogtegraad Mocht het wasgoed na het drogen nog vochtig zijn dan kun je de droogtegraad in drie standen verhogen. Erg handig is dat de gemaakte keuze voor alle daaropvolgende droogbeurten bewaard blijft. Je hoeft de juiste droogtegraad dus niet steeds opnieuw te kiezen.
2. Programmaduur: In stappen van 10 minuten kun je tot een max van 3 uur de droogtijd opgeven.
3. Klaar in tijd: Met behulp van deze knop kun je starttijd van het droogprogramma bepalen.
Je kunt een droogprogramma met maximaal 24 uur ertraging starten.
4. Antikreuk: Aan het einde van het droogprogramma beweegt het wasgoed tussen de 1 en 2 uur in de trommel om zo kreukvorming van het wasgoed te voorkomen.
5. Lage temperatuur: Voor het drogen van gevoelig wasgoed (bijvoorbeeld polyacryl) kun je met deze knop de droogtemperatuur verlagen.
6. Eindsignaal: Aan het einde van het droogprogramma hoor je een signaal dat de Bosch WTW85495NL droger klaar is.
7. Start / Pauze: Voor het starten en pauzeren van het droogprogramma.

 

nut van een kinderslotVoor gezinnen met kleine kinderen heeft deze Bosch WTW85495NL een kinderslot. Mijn advies is om dit slot zeker te gebruiken!
Uit ervaring weet ik dat het touch display en ledverlichting erg verleidelijk is voor kinderogen en kinderhandjes. Door de toetsen 2 (Programmaduur) en 3 (Klaar in) gelijktijdig 3 seconden in gedrukt te houden activeer je het kinderslot.

 

waarschuwingssymbolen voor onderhoud wasdroger

Indicatoren en waarschuwingssignalen

Naast de keuzetoetsen wordt het led-display van deze Bosch ook gebruikt om de informatie over het gekozen droogprogramma weer te geven.
Daarnaast kunnen er bij uit te voeren onderhoudswerkzaamheden indicatoren oplichten, zodat je deze niet vergeet.
Er gaat een waarschuwing indicator branden als condenwaterreservoir geleegd moet worden en als pluizenfilter schoon gemaakt moet worden.  Hier ga ik verderop nog op in bij het deel over onderhoud in deze review.

 

Een lange lijst met droogprogramma’s en -opties

 

Programma Wasgoed Max. vulgewicht Opmerking
katoen T-shirts, handdoeken, ondergoed
en jassen
8 kilo Kies de Extra droog optie alleen bij dik of zeer dik katoen zoals handdoeken.
T-shirts en ondergoed kunnen krimpen bij deze optie!!!
sport Sneldrogende kleding van speciale synthetische vezels 1,5 kilo Het wasgoed kreukt nog minder indien je minder wasgoed in de trommel stopt.
handdoeken Handdoeken en badjassen 6 kilo
mix Gemengd katoen en synthetisch wasgoed. 3 kilo
tijdprogramma warm Alle soorten vochtig wasgoed 3 kilo
fijne was Voor gevoelig wasbaar textiel van satijn of synthetisch weefsel. 2 kilo
kreukherstellend Alle soorten vochtig wasgoed 3,5 kilo Voorkomt kreukels van het wasgoed tijdens het drogen.
overhemden Overhemden en blouses 1,5 kilo Hang het wasgoed na het drogen nog even op om het restvocht gelijkmatig te laten verdelen. Je kunt natuurlijk ook het wasgoed strijken.
superkort 40 “ Gemengd katoen en synthetisch wasgoed 2 kilo
dons Dekens, Kussens, dekbedden, etc. 1,5 kilo
wol in korf Wol wasgoed 1,5 kilo Gebruik bij dit programma altijd de wolkorf. (lees meer bij het onderdeel extra accessoires in de review)

 

Stappenplan bij installatie en plaatsen

Voordat je kunt beginnen met drogen van het wasgoed zal de Bosch WTW85495NL correct aangesloten moeten worden. Hierbij zijn een drietal zaken van belang.

  1. Waterpas plaatsen van wasdroger.
  2. Condenswater afvoeren.
  3. Aansluiten op het stroomnetwerk.

Dit lijkt een op deur te zijn. Toch worden deze punten nog wel eens genegeerd, waardoor je wasdroger minder functioneert en de levensduur wordt verkort.
Loopt deze punten altijd even na. Ik zal hieronder per punt nog wat toelichting geven.

Waterpas plaatsen met de draaipootjes

waterpas plaatsen met stelpoortjes

De Bosch WTW85495NL wasdroger kun je met 4 stelschroeven op de hoeken hoger of lager zetten. Zorg dat de machine waterpas staat in zowel de breedte, hoogte en diepte. Een wasdroger die niet waterpas staat kan zorgen voor extra trillingen, problemen met het openen van de deur, en kan zelfs waterlekkage veroorzaken.

 

Gemak van de wasdroger aansluiten op de waterafvoer

De Bosch WTW85495NL wasdroger heeft een waterafvoervoorziening waarmee je het overtollige condenswater op een afvoer kunt aansluiten.
Standaard levert Bosch hiervoor vier hulpstukken mee.

meegeleverde hulpstukken bij de Bosch WTW85495NL

Aan de achterzijde van de Bosch WTW85495NL wasdroger bevindt zich rechtsonder een aansluiting voor de waterafvoer. Standaard vanaf de fabriek zit de condenswaterafvoer gekoppeld aan het interne opvangreservoir in de wasdroger.

Veel handiger is om de wasdroger aan te sluiten op een externe waterafvoer. Natuurlijk moet dit kunnen, maar bij de wasmachine heb je altijd een waterafvoer.
Haal de huidige afvoerslang los van de rechter aansluiting en plaats deze op de linker aansluiting.

wasdroger aansluiten op de waterafvoer

Sluit vervolgens de afvoerslang uit het toebehoren aan op de rechter aansluiting.

Het andere uiteinde van de afvoerslang kan op drie manieren worden aangesloten afhankelijk van de beschikbare waterafvoervoorziening.

  • met de aansluitadapter onder de wasbak waterafvoer
  • door een rooster in de bodem.
  • met een bochtstuk gekoppeld aan de wasbak of via het bochtstuk gekoppeld aan een buisafvoer aan de muur

opties wasdroger aansluiten op de waterafvoer

 

Mocht je de wasmachine en wasdroger op één afvoer aan willen sluiten dan kun je met behulp van een Y-verloopstuk toch twee apparaten aansluiten.
In de praktijk blijkt dat zo’n Y-verloopstuk  regelmatig nodig heb.  De wasdroger en wasmachine staan meestal op elkaar en in de ruimte beschikt men meestal maar over één afvoer.

Handig om direct mee te bestellen als je de wasdroger op de afvoer wil aansluiten.

Kan je 220volt stoppenkast een wasdroger aan?

groepen en zekeringen in de stoppenkastDe Bosch WTW85495NL is met 1000 watt een gemiddelde wasdroger in benodigde energievraag. Sluit, indien mogelijk, altijd je wasdroger aan op een aparte stroomgroep. Hiermee voorkom je overbelasting van een bestaande groep en dat de aardlekschakelaar eruit springt tijdens het droogprogramma.

De meeste groepen in de meterkast hebben een zekering van 16 Ampère. Dit getal kun je altijd terugvinden op de zekering zelf.
Met een eenvoudige rekensom Vermogen = Spanning x Ampère kun je uitrekenen dat, bij een 16 Ampère en 220 Volt, je 3520 watt maximaal kunt verbruiken op één groep.

Ga je daarboven dan springt je zekering eruit. Dat wil je natuurlijk te allen tijden voorkomen. Zeker als je wasdroger en wasmachine op één stroomgroep aangesloten is, en bij gelijktijdig gebruik, is de kans dat de zekering eruit springt vrij groot. Ik adviseer dan ook om de wasdroger op een andere stroomgroep dan de wasmachine aan te sluiten.

Noodzakelijk onderhoud bij deze warmtepompdroger

Welke wasdroger je ook aanschaft, je zult altijd onderhoud moeten blijven uitvoeren. Bij de Bosch WTW85495NL is dit eenvoudig en daarom hebben we dit model met een dikke 9 voor het gebruiksgemak beloond.  Het onderhoud is eenvoudig en gemakkelijk.

Het beste kun je meteen na elke droogbeurt even het pluizenfilter controleren. Zo blijft je warmtepompdroger energiezuinig en voorkomt storingen.

Nauwkeurig drogen door schoonhouden van de vochtigheidssensor

vochtsensor onderhoudenDe Bosch WTW85495NL wasdroger beschikt over een vochtigheidssensor die je regelmatig met een ruwe spons schoon moet maken.
Hierdoor blijft de nauwkeurigheid van drogen gegarandeerd. Bij elke droogbeurt kan hier kalk of resten wasgoed op achterblijven, waardoor de meting van de sensor beïnvloed kan worden.

Gebruik nooit een schuurmiddel of staalwol om de vochtigheidssensor te reinigen.  Als je de deur van de wasdroger openmaakt zit bij dit model links aan de onderzijde achter het pluizenfilter de vochtigheidssensor.

Condenswaterreservoir schoonmaken

legen van condenswater reservoirIndien je gebruik maakt van het condenswaterreservoir dan zal je regelmatig het filter moeten schoon maken. Dit filter zit linksboven aan de voorzijde. Je kunt het vrij eenvoudig naar voren halen en er dan uit halen.

Zorg er wel altijd voor dat je het condenswaterreservoir horizontaal houdt. Anders lekt deze condenswater.
Giet nu het condenswater eruit en draai het condenswaterreservoir om zodat je zeef kunt verwijderen. Het beste kun je deze met stromend warm water schoonmaken. Je kan dit filter ook in de vaatwasser schoonmaken.

Noodzaak van schoonhouden van het pluizenfilter

In de Bosch WTW85495NL zit onder in deuropening een dubbel pluizenfilter dat je met regelmaat schoon dient te maken. In de handleiding van Bosch staat dat je dit na elk droogprogramma moet uitvoeren. Mijn ervaring is dat dit bij normaal gebruik van de wasdroger niet elke keer hoeft te worden uitgevoerd.

Toch is het noodzakelijk om de filters schoon te houden, zodat de warme lucht optimaal door het apparaat wordt geleid. Een vol pluizenfilter leidt tot langere droogtijden en een hoger energieverbruik.

Meestal zie je bij het plaatsen van het wasgoed aan de bovenzijde de pluizen zitten. Op dat moment is het raadzaam het pluizenfilter schoon te maken.

Een vol pluizenfilter leidt tot langere droogtijden en een hoger energieverbruik.

Mario van WasdrogerSale

Top 3: interessante alternatieven die je ook moet kennen

In de categorie warmtepompdrogers met een vulgewicht van 8 kilo hebben we een aantal andere merken en modellen getest.
Dit is onze top 3 van beste drogers in deze categorie. Vooral de goedkopere Bosch WTW85475NL of de Siemens WT45W475NL wil ik van harte aanbevelen.

# Merk/Type Testscore Testscores LINK
1

AEG T9DENS87

AEG T9DENS87
Lees complete review
Droogresultaat
95
Energieverbruik
100
Snelheid
75
Gebruiksgemak
95
Prijs/kwaliteit
80
Prijzen en aanbieding
2

Bosch WTW85475NL / Siemens WT45W475NL

Bosch WTW85475NL – Siemens WT45W475NL
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
95
Snelheid
80
Gebruiksgemak
90
Prijs/kwaliteit
90
Prijzen en aanbieding
3

Beko DR 8534 GX0

Beko DR 8534 GX0
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
100
Snelheid
75
Gebruiksgemak
80
Prijs/kwaliteit
95
Prijzen en aanbieding

 

Alle bevindingen op een rij

Voor ik tot mijn oordeel en advies kom, zet ik de belangrijkste bevindingen eens op een rij.

Pluspunten:

  • Zelfreinigende condenser
  • Prima condensatie-efficiëntie
  • Direct op waterafvoer aan te sluiten
  • Zuinig in energieverbruik
  • Verlichting in trommel

Minpunten:

  • Anti-kreuk resultaat valt tegen
  • Deur scharnieren niet wijzigbaar

 

Conclusie en advies: er zijn goedkopere vergelijkbare Bosch modellen

De testscores laten zien dat Bosch WTW85495NL is een prima wasdroger is met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De  bouwkwaliteit, de droogprestaties en het bedieningsgemak zijn pluspunten van deze wasdroger.

Naast al deze plussen zijn er natuurlijk ook een paar minpunten. Zo valt het antikreuk resultaat tegen en is de wasdroger met zijn 53 kg behoorlijk zwaar. Al met al is de Bosch WTW85495NL met een totaalscore van 8,5 zeker een wasdroger waar je veel plezier aan zult beleven. Grootste concurrenten komen van de fabrikant zelf.  De Bosch WTW85475NL en de Siemens WT45W475NL zijn namelijk een stuk goedkoper.

Waar is de wasdrogers in de aanbieding?

Onze prijsvergelijker checkt dagelijks alle acties. Hieronder hebben we de laagste prijzen verzameld, waardoor je deze wasdroger voor de laagste prijs vindt bij jouw favoriete winkel.

[dfrcs ean=”4242005245383″ context=”by_order_number”]

 

Bosch WTW85495NL

8.5

Droogresultaat

9.0/10

Energieverbruik

8.5/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/kwaliteit

8.5/10

Plus punten

  • Droogprestatie
  • Gemakkelijk onderhoud
  • Weinig vochtafgifte in huis

Min punten

  • Geluid
  • Duurder dan concurrentie
WasdrogerSale.nl
Logo