Bosch WTN83202NL – Siemens WT43N202NL review en aanbieding

Bosch WTN83202NL reviewDe laatste reviews op WasdrogerSale zijn allemaal over warmtepomp wasdrogers. Dat vraagt om afwisseling.
Met deze Siemens WT43N202NL en Bosch WTN83202NL review wil ik laten zien dat een traditionele condensdroger nog steeds, voor een kleine groep, een interessante optie kan zijn.

 

Prijzen en aanbiedingen

Ken je alle voors en tegens van deze Bosch/Siemens condensdroger al en zoek je alleen de goedkoopste winkel?
Onze prijsvergelijker checkt twee keer per dag alle prijzen en aanbiedingen. De beste deals staan hieronder opgesomd.
En niet te vergeten; je klikt direct naar de laatste aanbieding, zodat je zeker weet dat je de WTN83202NL voor de goedkoopste prijs bij jou thuis krijgt.

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder exclusieve wasdroger aanbiedingen en kortingscodes van WasdrogerSale

Het is OP=OPRUIMING bij BCC, dat betekent 2 weken lang hoge korting op heel veel producten. Pak nu je kans!

 

Bosch WTN83202NL – Siemens WT43N202NL zijn identiek

Alle witgoedapparatuur van Bosch en Siemens wordt al jaren gezamenlijk ontwikkeld bij Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (afgekort BSH).
Vaak zie je dan ook dat er van beide merken een model is wat exact dezelfde testscores laat zien. En meestal komt een deel van de cijfers uit de modelnaam overeen. Zo ook voor deze wasdroger. De Bosch WTN83202NL en  Siemens WT43N202NL zijn technisch identiek.

Handig om te weten, want door de prijsverschillen tussen deze apparaten kun je soms nog een tientjes goedkoper zijn.

Deze review gaat over de Bosch, maar hier kun je dus ook Siemens WT43N202NL lezen.

Bosch WTN83202NL condensdroger review

De WTN83202NL is in juni 2020 als Beste uit de Test van de Consumentenbond gekomen. Dit geldt trouwens ook voor de Siemens WT43N202NL, want deze apparaten presteren identiek.

Bosch en Siemens witgoed wordt in dezelfde fabriek ontworpen en geproduceerd, waardoor het logo plaatje het grootste verschil is tussen de twee wasdroger. Hieronder ga ik hier nog wat dieper op in.

Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 7 kilo
  • Traditionele condensdroger
  • Energielabel B
  • Energieverbruik: 499 kWu (€ 114 p/j)
  • Kosten volle trommel katoen: €0,95 (=4.15 kWh)
  • Geluid: 65 DB
  • Percentage vochtopvang: 88%

Wat lees je in deze review?

  • Bosch WTN83202NL en Siemens WT43N202NL zijn identiek
  • Plussen en minnen Bosch WTN83202NL
  • Afwegen condensdroger of zuinige warmtepomp
  • Bosch series; wat betekent serie 4?
  • andere kopers en veel voorkomende problemen
  • eindoordeel en advies

Om te beginnen wil ik de vraag beantwoorden,  voor wie een condensdroger in 2020 een goede keuze is. Moet je de traditionele condensdrogers niet links laten liggen en niet simpelweg kiezen voor een energiezuinige model?  Uit onderstaande berekening blijkt dat het wat genuanceerder ligt.

 

Opvallende testgegevens en alle voordelen en nadelen

Bosch WTN83202NL

8.1

Droogresultaat

9.0/10

Energieverbruik

5.5/10

Snelheid

9.5/10

Gebruiksgemak

7.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Plus punten

  • uitstekende droogresultaat
  • weinig vochtafgifte naar de ruimte
  • snel
  • overall prestaties

Min punten

  • bij frequent verbruik hogere energiekosten

 

Beste keuze: Bosch condensdroger of toch een goedkope warmtepompdroger?

De laatste tijd bekijken we op WasdrogerSale vooral warmtepompdrogers, omdat dit type vandaag de dag dé standaard is geworden.
De drogers met warmtepomptechniek zijn duurder in aanschaf, maar wel een stuk energiezuiniger. Ze verbruiken grofweg de helft minder energie, waardoor je bij regelmatig gebruik de meerprijs al snel terugverdiend. Bekijk condensdroger of een warmtepompwasdroger.

Toch kent de traditionele condensdroger zijn sterke kanten, waardoor afhankelijk van het gebruik een interessante keuze blijft. Ik heb de Bosch WTN83202NL (condensdroger) eens vergeleken met een Bosch WTR83V02NL (een goedkopere warmtepompdroger)

Bosch WTN83202NL tradionele condensdroger Bosch WTR83V01NL Bosch WTR83V02NL warmtepompdroger
Droogprestatie Gelijkspel
Snelheid Dikke winst: 40 minuten sneller!
Energieverbruik Winst voor de warmtepompdroger.  Elke droogbeurt is ongeveer 30 cent  goedkoper dan de condensdroger
Prijs Winst voor condensdroger, omdat deze  ongeveer 80 euro goedkoper is
Gegevens
  • droogtijd 75 minuten
  • aanschafprijs 430 euro
  • 95 cent per droogbeurt (schatting 60 euro per jaar)
  • droogtijd 118 minuten
  • aanschafprijs 510 euro
  • 38 cent per droogbeurt (schatting 25 euro per jaar)

Wat laat deze snelle vergelijking nu zien?  Op gebied van drogen zijn de verschillen klein. Als je kijkt naar de feiten dan wint de traditionele condenswasdroger het op snelheid en wint de warmtepomp wasdroger op gebied van energieverbruik.

Met wat rekenwerk kun je het omslagpunt vrij gemakkelijk uitrekenen.
Als ik de levensduur veiligheidshalve op 10 jaar zet, dan is de warmtepompdroger goedkoper als je meer dan 15 keer per jaar de droger gebruik. Dat zal in veel gezinnen wel het geval zijn. Voor deze groep adviseer ik dan ook om te kijken naar een zuinige 7 kilo warmtepompdroger.

Maar hangt bij jou de was meestal op de waslijn te drogen en heb je af en toe bij regenweer de droger nodig. Dan is en blijft de condensdroger een interessant  keuze. Meer dan genoeg redenen om deze Bosch condensdroger uitgebreider te bekijken.

 

Test en reviews: plus- en minpunten en veel genoemde problemen

De uitstekende reviewscores laten zien dat dit model prima uit de vergelijkingstest komt. Op alle onderdelen liggen de prestaties van Bosch  boven de concurrentie. De meest opvallende bevindingen heb ik er uitgelicht voor meer toelichting.

Beko DCU 7230BX

Minder vocht in je huis: 88% in de condensbakje of waterafvoer

Onze huidige testwinnaar (de goedkopere) Beko DCU 7230BX wordt op alle onderdelen geëvenaard of zelfs ingehaald.
Dat laat zien dat je met de Bosch een prima keuze maakt.

Droogresultaat 9.0
Energieverbruik 5.0
Snelheid 9.0
Gebruiksgemak 7.0
Prijs/kwaliteit 9.5

De Bosch is wel een stuk duurder dan de Beko, maar een sterk punt is de beperkte de vochtafgifte naar de ruimte. De Bosch vangt zelfs 88% van het vocht tijdens het drogen van het wasgoed op in het condenswaterbakje. Bij de Beko  ligt dit condensatie-coëfficiënt op 81% ligt, waardoor bij de Beko belangrijk is om goed te ventileren. Goed om te weten als je minder vochtige lucht in je leefruimte wil.

Uiteraard hoef je het condenswaterbakje niet te gebruiken, want bij beide drogers kunnen rechtstreeks worden aangesloten op de waterafvoer.

 

Uitstekend én snel gedroogd

Door de focus van witgoedfabrikanten op energiebesparing wordt nog wel eens geklaagd over de lange doorlooptijden van wasdrogers en wasmachines.
Een grote plus van condensdroger zijn de snelle droogprogramma’s.

Een volle trommel katoen was wordt in één uur en kwartier nauwkeurig en gelijkmatig gedroogd. Samen met de genoemde Beko staat de Bosch hiermee eenzaam aan de top. Kortom snel en goed. En juist voor het perfect drogen van wasgoed koop je een droger.

Een warmtepompdroger doet over drogen van 7 kilo wasgoed, gemiddeld 40 minuten langer.

Makkelijk onderhoud

Deze WTN83202NL maakt onderdeel uit van de serie-4.  Bij Bosch zitten hier de topmodellen onder de traditionele condensdrogers. In de hogere klasse vind je alleen nog maar warmtepompdrogers. De 4-serie is een goede combinatie van prijs en kwaliteit.

bosch wasdroger serie 4

Voor ik nog wat meer inzoom op de nadelen. Wil ik het onderhouden en schoonmaken van de filters noemen.

Onderhouden pluizenfilter

In het pluizenfilter worden pluizen en haartjes opgevangen die tijdens het drogen uit het wasgoed komen. Een wasdroger werkt optimaal als het filter schoon is, zodat de warme luchtstroom de beste droogprestatie levert.

bosch wasdroger reinigen

We adviseren daarom na elke droogbeurt het filter pluisvrij te maken. Gelukkig stelt dit schoonmaakklusje bij de Bosch WTN83202NL en de Siemens WT43N202NL maar weinig voor.  Even het filter met de hand uitkloppen en daarna onder de kraan verder schoon spoelen.

Schoonmaken van de warmtewisselaar

Er zijn nog wel eens kopers die vergeten dat je naast het pluizenfilter ook de warmtewisselaar regelmatig schoon moet worden gemaakt. Ook de warmtewisselaar is goed bereikbaar. Voor de duidelijkheid heb ik een plaatje met 6 stappen gemaakt, hoe je dit onderdeel schoon houdt voor een optimale werking en langere levensduur.

 

Energieverbruik blijft de achilleshiel

Het goed schoonhouden van pluizenfilter en warmtewisselaar is belangrijk om het energieverbruik te beperken.
Zoals eerder aangegeven is het hoge energieverbruik van condensdrogers het grootste minpunten, waardoor deze droger minder geschikt om wekelijks te drogen.
De energiekosten worden dan hoger, dan de meerprijs van een 7 kilo warmtepompdroger.
kosten condensdroger

Kopers over Bosch en veel voorkomende problemen

Kopers en gebruikers geven Bosch het rapportcijfer een  8.1. Samen met Miele en Siemens is dit de hoogste klantwaardering voor witgoedfabrikanten.
Hieruit blijkt dat Bosch condensdrogers over het algemeen niet alleen goed functioneren, maar ook gedurende een lange levensduur betrouwbaar zijn.

Zelf heb ik maar weinig over storingen met de Bosch WTN83202NL gehoord. Meldingen die we van reparateurs horen, hebben meestal te maken met klanten die het filter niet tijdig schoon hebben gemaakt. Dan krijg je een storingsmelding op het display.

Heb jij klachten of problemen ervaren? Geef het hieronder aan bij de reacties. Dan krijgen wij en andere lezers een goed beeld over problemen in de praktijk.

 

Alternatieven die je ook moet een moet bekijken

Hopelijk maken we het kiezen niet moeilijk, maar ik heb 3 alternatieve die interessant zijn om te bekijken.
Bij elk alternatief noem ik één voordeel en een nadeel.

alternatief 1 - Bosch WTR83V01NLTop alternatief: Bosch WTR83V01NL / warmtepompdroger uit 2018  490 euro

Is identiek aan onze nr.1 warmtepompdroger (7 kilo trommel) alleen is deze nog een paar tientjes goedkoper.
Dat maakt het dit een ideale energiezuinige vervanger
Voordeel: goedkope 60% zuinigere warmtepompdroger
Nadeel:  duurder in aanschaf

 

Siemens WT43N202NLalternatief 2 - Siemens WT43N202NL

Zoals gezegd is de Siemens WT43N202NL identiek aan de gereviewde Bosch. Op moment van schrijven is de Siemens een paar tientjes duurder, maar bij een aanbieding kan dit snel net omgekeerd zijn. Mijn advies kies de goedkoopste van wasdroger-tweeling.
Voordeel: presteert ook zeer goed
Nadeel: meestal iets duurder dan het gereviewde model

Tip: Beko DCU 7230BX (beste koop condensdroger)

goedkoper alternatief - Beko DCU 7230BXDit model is al langere tijd de Beste Koop van de Consumentenbond (ook nog in juli 2020 moment van schrijven). Fors goedkoper, terwijl de prestaties nagenoeg gelijk zijn.
Lees de uitgebreide beoordeling en de aanbiedingen.

Voordeel: flink stuk goedkoper
Nadeel: meer vochtafgifte naar de omgeving.

 

Eindoordeel en advies Wasdrogersale

En dan tenslotte het oordeel over de Bosch WTN83202NL review (en dus stiekem ook direct voor de Siemens WT43N202NL).
Duidelijk is dat deze Bosch condensdroger tot de absolute top behoort. De droger staat stevig in onze top 3 van de vergelijkingstest condenswasdrogers én is ook nog eens winnaar bij de Consumentenbond.

Je koopt met deze Bosch zeker geen kat in de zak. Onze ervaring met Bosch is goed en je mag er vanuit gaan dat je jaren zonder grote problemen je wasgoed kan drogen.
Echter door het hogere energieverbruik is er maar een kleine doelgroep voor wie dit model de ideale keuze is.

Zelf vind ik de prijs te hoog ten opzichte van een goedkopere warmtepompdroger. Zelf zou ik kiezen voor de Bosch WTR83V01NL warmtepompdroger.
En past deze niet in je budget, dan zou ik gaan voor de veel goedkopere Beko DCU 7230BX die nagenoeg dezelfde top prestaties laat zien. Bekijk alle andere geteste wasdrogers.

Waar is de Bosch WTN83202NL in de aanbieding?

Onze prijsvergelijker checkt dagelijks alle acties. Hieronder hebben we de laagste prijzen verzameld, waardoor je deze wasdroger voor de laagste prijs vindt bij jouw favoriete winkel.

 

Bosch WTN83202NL

8.1

Droogresultaat

9.0/10

Energieverbruik

5.5/10

Snelheid

9.5/10

Gebruiksgemak

7.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Plus punten

  • uitstekende droogresultaat
  • weinig vochtafgifte naar de ruimte
  • snel
  • overall prestaties

Min punten

  • bij frequent verbruik hogere energiekosten