Bosch WTH83V75NL of Bosch WTH83V70NL review | aanbiedingen

Bosch WTH83V75NL versus Bosch WTH83V70NL reviewDe titel Bosch WTH83V70NL review, had net zo goed Bosch WTH83V75NL kunnen zijn.  Beide Bosch modellen zijn namelijk identieke 7 kilo warmtepompdrogers. Ideaal voor huishoudens van 2 -3 personen. In deze vergelijkingstest ga ik deze wasdrogers op allerlei punten beoordelen. En natuurlijk gaan we opzoek naar alternatieven, zoals je van wasdrogersale mag verwachten.

Ga je liever direct naar de laatste aanbiedingen van deze Bosch WTH83V70NL wasdroger? Bekijk hier dan de beste deals die we hebben gevonden. (inclusief kortingscodes)

Bosch WTH83V70NL én WTH83V75NL aanbiedingen

Uit onze vergelijkingstest blijkt dat deze twee modellen technisch identiek zijn. Daarom hebben we hieronder de aanbieden van beide apparaten opgesomd. Zo vind je snel en makkelijk de laagste prijs.

 

Test: onze rapportcijfers

Bosch WTH83V70NL | Bosch WTH83V75NL

8.2

Droogresultaat

8.5/10

Energieverbruik

8.5/10

Snelheid

7.0/10

Gebruiksgemak

8.0/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Plus punten

  • zuinig
  • droogprestatie
  • laag vermogen elektriciteit
  • prijs

Min punten

  • lange doorlooptijd

 

Bosch WTH83V70NL review

Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 7 kilo
  • Warmtepompdroger
  • Energielabel A++
  • Energieverbruik: 212 kWu (€ 49 p/j)
  • Kosten volle trommel katoen: €0,38 (=1,68 kWh)
  • Geluid: 65 DB
  • Percentage vochtopvang: 81%
  • Alle specificaties op de website van Bosch

Wat kun je verwachten in deze review?

  • De sterke- en de mindere punten uit onze vergelijkingstest
  • Alles over installeren, aansluiten en onderhouden van de Bosch
  • Handige accessoires bij dit model
  • Bosch WTH83V75NL versus Bosch WTH83V70NL
  • Zijn er goedkopere warmtepompdrogers?
  • Advies en tips van de redactie

 

Een snelle blik op de droger

Samengevat - sepecificatie Bosch WTH83V70NL

Deze Bosch modellen zijn allebei warmtepompwasdrogers wat ten opzichte van een condensdroger een aantal voor- en nadelen heeft.  Voor bijna iedereen is op dit moment de warmtepompdroger de beste en goedkoopste keuze. Dit type is ook veruit het meest verkocht in Nederland.

Met zijn energieklasse A++ is deze wasdroger zuinig in energieverbruik.
Zoals de meeste warmtepompdrogers is ook dit apparaat rechtstreeks aan te sluiten op een waterafvoer. Dit zorgt ervoor dat de condens opvangbak niet meer gebruikt hoeft te worden. Mocht je ervoor kiezen om geen gebruik van de waterafvoer te maken, dan geeft deze wasdroger een signaal wanneer de opvangbak moet worden geleegd.

antiDoor het AntiVibration design heb je minder last van een “wandelende wasdroger, door minder trillingen staat het apparaat stabieler. Daarnaast geeft de fabrikant aan dat het geluidsniveau van dit model erg stil moeten zijn. Dit valt in de praktijk flink tegen. De Bosch WTH83V70NL/WTH83V75NL hebben een geluidsniveau van 65 dB waarmee deze in de gemiddelde geluidscategorie valt maar zeker niet stiller is.

De Autodry functie meet constant de temperatuur en vochtigheid van het wasgoed tijdens het programma en past daar automatisch het energieverbruik en droogtijd op aan. De droogtijd van deze Bosch is ondanks zijn AutoDry techniek met zijn 188 min bij een volle lading behoorlijk lang. Ook bij een halve lading is de droogtijd van 118 minuten aan de lange kant.

Gelukkig beschikt de macghine over het Superkort 40 minuten droogprogramma, waarmee je bepaald wasgoed toch nog relatief snel kunt drogen.

Het SensitiveDrying syteem droogt de was met warme lucht die vanuit alle zijden de droogtrommel binnenstroomt. Hierdoor blijft je wasgoed continue in beweging tijdens het drogen en levert dit aan het einde van het droogprogramma een zachter en minder gekreukt wasgoed op.

Tip De specificaties, functionaliteit en prestaties van de Bosch WTH83V70NL én WTH83V75NL zijn identiek.

 

Lange droogtijden zijn de achilleshiel van dit model

De Bosch WTH83V70NL krijgt van mij voor de droogsnelheid maar net een voldoende. Bij de eerste drogen van een volle trommel katoen, kon ik ruim 2 uur wachten voor het droogprogramma was afgerond. Gelukkig is het wasgoed wel uitstekend droog aan het einde van het programma.

De winkel waar we deze Bosch van mochten testen, wist mij te vertellen dat de langere droogtijd komt door de combinatie van de Autodry techniek en het lage (625 watt) vermogen van de wasdroger. Hierdoor scoort deze Bosch op energiezuinigheid een plus, maar op droogsnelheid toch wel min.

Het lagere vermogen zie je inderdaad terug in onderstaande vergelijkingsmodel. De eerder gereviewde Miele heeft bijvoorbeeld 1100 watt vermogen nodig.

Deze Bosch WTH83V70NL review had even goed de titel WTH83V70NL review kunnen krijgen.

Mario (redactie)

Vergelijking met de concurrentie

Ik heb deze nieuwe Bosch droger eens naast een andere Bosch wasdroger én een Miele topper gezet. Hierdoor zie je direct de belangrijkste verschillen.
Opvallend is het lagere vermogen, waarmee de WTH83V70NL en WTH83V75NL de genoegen nemen. De kans dat de groep in je meterkast voldoende is, is hierdoor een stuk groter.

Product informatie

Fabrikant Miele Bosch Bosch
Fabrikantcode TEB155 WP WTR83V02NL WTH83V70NL / WTH83V75NL
Garantie / Garantie type 2 jaar / On-site service 2 jaar / On-site service 2 jaar / On-site service

Algemene info wasdroger

Max. vulgewicht 7 kilo 7 kilo 7 kilo
Type Warmtepompdroger Warmtepompdroger Warmtepompdroger
Energielabel A++ A++ A++
Geluidsniveau 66 dB 65 dB 65 dB
Tijdsduur (8 kilo katoen) 103 minuten 130 minuten 188 minuten
Indicatie energie verbruik 1,4 kWh 1,69 kWh 1,68 kWh
Vermogen 1100 watt 1000 watt 625 watt
Deur draairichting Links Rechts Rechts
Draairichting deur omkeerbaar nee nee nee
Startuitstel 1 – 24 uur 1 – 24 uur 1 – 24 uur
Touchscreen ja ja nee
Bediening met smartphone nee nee nee

Afmetingen

Hoogte 85 cm 84,2 cm 84,2 cm
Breedte 59,5 cm 59,8 cm 59,8 cm
Diepte 64,5 cm 59,9 cm 65,2 cm
Gewicht 55 kg 46 kg 46 kg
Diameter opening 33 cm 29,5 cm cm

 

Lekker besparen: Bosch WTH83V70NL versus Bosch WTH83V75NL

Op de redactie van WasdrogerSale kijken we niet alleen naar de prestaties van de gereviewde drogers, maar onderzoeken we ook of er technisch identieke wasdrogers zijn.
En dat is ook bij dit model het geval. De BoschWTH83V75NL is identiek aan BoschWTH83V70NL. De prestaties en testresultaten van de twee drogers zijn 100% identiek.
Het enige verschil is het verkoopkanaal (de webwinkels), waar de modellen te koop zijn. Ook bij de fabrikant zelf, zijn er geen verschillen tussen de modellen te ontdekken.

Deze Bosch WTH83V70NL review had dus even goed de titel WTH83V70NL review kunnen krijgen. Handig om te weten wat zo kun je simpelweg de goedkoopste van de twee kunnen kiezen.

Bosch WTH83V70NL versus BoschWTH83V75NL

 

Onze huidige top 3 zuinige wasdrogers (capaciteit 7 kilo katoenwas)

# Merk/Type Testscore Testscores LINK
1

Miele TEB155 WP

Miele TEB 155 WPT1 Excellence
Lees complete review
Droogresultaat
75
Energieverbruik
95
Snelheid
90
Gebruiksgemak
90
Prijs/kwaliteit
85
Prijzen en aanbieding
2

Bosch WTR83V02NL

Bosch WTR83V02NL
Lees complete review
Droogresultaat
80
Energieverbruik
80
Snelheid
85
Gebruiksgemak
90
Prijs/Kwaliteit
95
Prijzen en Aanbieding
3

AEG T7DBNP400

AEG T7DBNP400
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
70
Snelheid
80
Gebruiksgemak
90
Prijs/Kwaliteit
95
Prijzen en Aanbieding

 

Extra accessoires: niet noodzakelijk soms wel handig

wasdroger veilig op wasmachineBosch bied je de mogelijkheid om bij deze wasdrogers een extra verbindingsset met uitschuifbaar plateau onder de wasdroger te plaatsen. Hiermee kun je het wasgoed voor de droger plaatsen en makkelijk inladen.

Ik heb zelf mijn wasdroger boven op mijn wasmachine staan en moet dus steeds bij het overladen van het wasgoed bukken. Vergeet niet het plateau na gebruik weer in te klappen. Je stoot makkelijk je hoofd eraan en kinderen kunnen erop gaan klimmen.

 

Bosch wolfkorfVoor het drogen van wollen wasgoed, sportschoenen en pluche knuffeldieren kun je een wolkorf plaatsen in de droogtrommel.

Door het plaatsen van deze korf wordt de droogcapaciteit van de Bosch WTH83V70NL met ongeveer 70% verkleind.

Mijn advies is dan ook om deze zo min mogelijk( alleen bij het wollen wasgoed )te gebruiken. De overige zaken zoals b.v. sportschoenen zou ik niet in de apparaten gaan drogen.

 

 

stapelkit voor bosch wasdrogerMocht je de beschikking hebben over een Bosch WZ11410 of Bosch WTZ20410 wasmachine, dan kun je met dit tussenstuk de Bosch WTH83V70NL of de BoschWTH83V75NL perfect op elkaar stapelen.

Je weet dan zeker dat beide machines juist en stabiel op elkaar staan. Tevens heb je meteen de optimale ruimte in de hoogte voor de juiste luchtaanvoer van de wasdroger.

 

Eenvoudig bediening met touchpaneel

meer over bedieningspaneel en gebruik van wasdroger

De modellen beschikken over een eenvoudig en makkelijk te bedienen touch-bedieningspaneel. Aan de linkerzijde kies je door middel van de draaiknop het gewenste droogprogramma. Vervolgens kies je links in het led display het juiste droogniveau. Met zijn 15 droogprogramma’s heb je een ruime keuze en kun je dus ook bijna alle soorten wasgoed met deze wasdroger drogen.

 

Welke droogprogramma’s vind je op deze Bosch drogers?

Droogprogramma Wasgoed Max. gewicht Onze opmerking/aanvulling
Katoen T-shirts, Handdoeken, Ondergoed en Jassen 7 kilo Kies de Extra droog optie alleen bij dik of zeer dik katoen zoals handdoeken. T-shirts en ondergoed kunnen krimpen bij deze optie!!!
Sport Sneldrogende kleding van speciale synthetische vezels 1,5 kilo Het wasgoed kreukt nog minder indien je minder wasgoed in de trommel stopt.
Handdoeken Handdoeken en badjassen 6 kilo
Mix Gemengd katoen en synthetisch wasgoed. 3 kilo
Tijdprogramma warm Alle soorten vochtig wasgoed 3 kilo
Tijdprogramma koud Alle soorten droog wasgoed 3 kilo Voor het opfrissen of ventileren van het wasgoed
Kreukherstellend Alle soorten vochtig wasgoed 3,5 kilo Voorkomt kreukels van het wasgoed tijdens het drogen.
Overhemden Overhemden en blouses 1,5 kilo Hang het wasgoed na het drogen nog even op om het restvocht gelijkmatig te laten verdelen. Je kunt natuurlijk ook het wasgoed strijken.
Super kort 40 Gemengd katoen en synthetisch wasgoed 1 kilo Kort programma van 40 min. LET OP dat je er niet meer dan 1 KG wasgoed in doet. Droogresultaat valt anders tegen.
Dons Dekens, Kussens, dekbedden, etc. 1,5 kilo
Wol Finish Wol wasgoed 0,5 kilo

 

TipDroog groot wasgoed, zoals dekens en beddengoed afzonderlijk voor een beter resultaat

Installatie van je warmtepompdroger

installatie en plaatsing drogerAls je jarenlang wasdroger heb geplaatst bij klanten, dan weet je dat  “even aansluiten en drogen maar” niet altijd vanzelfsprekend is. Soms is de meegeleverde stroomkabel of waterafvoerslang te kort. De andere keer zijn de afmetingen te groot en past de wasdroger niet in de daarvoor bestemde ruimte.

Ga er ook niet zomaar vanuit dat bij vervanging de nieuwe op dezelfde plaats kan staan als de oude!! Meten is weten en voorkomt in alle gevallen irritatie en teleurstellingen.

Zoals alle wasdrogers moet ook deze waterpas worden geplaatst. Hiervoor zitten op alle 4 de hoeken stelschroeven die je naar rechts of links kunt draaien. Zorg dat je dit niet vergeet!!! Een wasdroger die niet waterpas staat kan zorgen voor extra trillingen, problemen met het openen van de deur, en kan waterlekkage van de wasdroger veroorzaken.

De Bosch WTH83V70NL wasdroger beschikt over een waterafvoervoorziening waarmee je het overtollige condenswater rechtstreeks op een afvoer kunt aansluiten.

Standaard levert de leverancier hiervoor vier hulpstukken mee.

  • Afvoerslang
  • Aansluitadapter
  • Bochtstuk
  • Tiewraps

 

meegeleverde accessoires

 

Aan de achterzijde van de twee Bosch wasdrogers bevindt zich rechtsonder een aansluiting voor de waterafvoer. Sluit daar één uiteinde van de afvoerslang op aan.

 

stappenplan aansluiten op waterafvoer

 

Het andere uiteinde van de afvoerslang kan op drie manieren worden aangesloten.

  1.  Middels de aansluitadapter onder de wasbak waterafvoer.
  2. Via een rooster in de bodem.
  3. Via het bochtstuk gekoppeld aan de wasbak of via het bochtstuk gekoppeld aan een buisafvoer aan de muur.

Mocht je de wasmachine en wasdroger op één afvoer aan willen sluiten dan kun je ervoor kiezen om een Y-verloopstuk ertussen te plaatsen.
Uit de praktijk blijkt dat ik dit Y-verloopstuk regelmatig nodig heb. De wasdroger en wasmachine staan meestal op elkaar en in de ruimte beschikt men meestal maar over één afvoer.

 

Zo reinig en onderhoud je een Bosch wasdroger

Wat voor merk wasdroger je ook aanschaft je zult altijd onderhoud moeten uitvoeren aan een wasdroger. Het beste kun je meteen, na elke droogbeurt, controleren of je wasdroger nog in optimale staat is. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik en verkleint de kans op storingen en zelfs brandgevaar. Hier onze onderhoud tips voor Bosch warmtepompdrogers.

reinigen en onderhouden condensorReinigen van de condensor

De Bosch WT83V70NL wasdroger beschikt niet over een zelfreinigende condensor. Dit zul je dus zelf met hand moeten uitvoeren. Gelukkig kun je hier makkelijk bij. Als je de deur van de wasdroger openmaakt zit links aan de onderzijde achter het pluizenfilter de condensor die je het beste met een ruwe spons kunt reinigen.

schoonhouden van het pluizenfilterSchoonmaken van pluizenfilter

Het dubbele pluizenfilter bevindt zich aan de onderzijde van de trommelopening. Door het filter naar boven te trekken verwijder je deze uit de Bosch WT83V70NL wasdroger. Zorg ervoor dat je beide filters schoon maakt.

 

 

TipLeg een oud deken of een krant voor de wasdroger bij het schoonmaken van het pluizenfilter

De Bosch WTH83V70NL geeft zelf met een indicatie op het display aan dat het bodemfilter moet worden gereinigd. Dit filter bevindt zich linksonder aan de voorzijde van de wasdroger. Maak het filter met helder water schoon en laat het drogen. Gebruik zeker geen reinigingsmiddel bij het schoonmaken. Dit heeft een negatief resultaat op het filter.

 

melding onderhoud bodemfilter

Samenvatting: plussen en minnen

Pluspunten:

  • Droogresultaten met variabele droogtemperatuur (Autodry)
  • Energiezuinig
  • Eenvoudig onderhoud
  • Antivibratie
  • Prijs

Minpunten:

  • Lange droogtijd
  • Geluid tijdens drogen aan de hoge kant
  • Deur is niet andersom te monteren
  • Geen verlichting
  • Geen zelfreinigende condensor

 

Conclusie en ons advies

De Bosch WTH83V70NL en de gelijkwaardige BoschWTH83V75NL zijn prima wasdrogers, voor een interessante prijs. Eigenlijk heb je daar dan ook wel alles mee gezegd. Deze Bosch modellen zijn niet de stilste, maar ze maken zeker ook niet veel lawaai. Verder geen bijzondere positieve kenmerken, maar ook geen grote minpunten. Kortom een miskoop doe je zeker niet.

Alleen de lange droogtijd zou je doen kunnen besluiten om deze wasdroger over te slaan en te kiezen voor een andere 7 KG wasdroger. Maar dat is dan ook het enige negatieve wat ik aan deze machines heb kunnen ontdekken. Mijn advies: deze wasdrogers moet je zeker mee te nemen op je shortlist bij het maken van een keuze.

Laagste prijzen & aanbiedingen van Bosch WTH83V70NL én BoschWTH83V75NL

Dit zijn de winkels waar deze technisch identieke drogers te koop zijn. Hieronder staan de laagste prijzen die we hebben gevonden bij de winkels.

 

Bosch WTH83V70NL | Bosch WTH83V75NL

8.2

Droogresultaat

8.5/10

Energieverbruik

8.5/10

Snelheid

7.0/10

Gebruiksgemak

8.0/10

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Plus punten

  • zuinig
  • droogprestatie
  • laag vermogen elektriciteit
  • prijs

Min punten

  • lange doorlooptijd
WasdrogerSale.nl
Logo