Beste condensdroger kopen: waar op letten?
Een condensdroger is een goede keuze als je de droger slechts 1 of 2 keer per week gaat gebruiken óf als je bewust kiest voor droogsnelheid. Bij minder dan drie keer drogen per week merk je weinig van energiezuinigheid ten opzichte van een warmtepompdroger.
Vandaag de dag is ruim 90% van de verkochte wasdrogers een warmtepompdroger. Toch kan een goedkope condensdroger een betere keuze zijn.
- Snel kiezen? Hieronder volgen de beste condensdrogers per vulgewicht:
- Beste Koop condensdrogers van dit moment
- De beste 7 kilo condensdrogers van dit moment
- 8 kilo condensdrogers voor gezinnen
- 9 kilo condensdrogers als veel was gedroogd moet worden
- Wanneer kies je voor een condensdroger?
- Feiten & fabels over condenswasdrogers
- Condensdroger versus warmtepompdroger: wie wint?
- Fijne kleding en de wasdroger
Het grootste voordeel van een conventionele condenswasdroger is de snelheid van de droogprogramma’s. Er wordt gedroogd op hogere temperaturen, waardoor de was in de trommel sneller droog is dan een warmtepompdroger.
Daarnaast zijn condensdrogers een stuk goedkoper. Het prijsverschil wordt wel steeds kleiner. De prijzen komen steeds dichter bij elkaar te liggen.
In dit artikel zet ik de beste condensdrogers van 2022, getest door de redactie, op een rij. Verder zal ik je helpen als je twijfelt tussen droger met of zonder warmtepomp.
Snel kiezen? Hieronder volgen de beste condensdrogers per vulgewicht:
Wij beoordelen en vergelijken elke 6 maanden de nieuwe modellen condensdrogers. Hierdoor zal de lijst met beste condensdrogers up-to-date blijven en aan verandering onderhevig zijn.
Indesit YT CM08 7B EU Vulgewicht: 7 kg
Energielabel: B
Geluidsniveau: 67 dB
Siemens iQ500 WT46G492NL Vulgewicht: 9 kg
Energielabel: B
Geluidsniveau: 64 dB
Beste Koop condensdrogers van dit moment
Een wasdroger (en wasmachine) gebruik je optimaal met een volle trommel. Daarom is het handig de capaciteit van je condensdroger af te stemmen op je wasmachine. Hierdoor kan de inhoud van je wasmachine in één keer in de droger.
Ik heb voor verschillende doelgroepen de condensdrogers op een rij gezet, die als ‘Beste uit de Test’ zijn gekomen.
Bij elke wasdroger kun je doorklikken naar de uitgebreide reviews, zodat je kan lezen hoe we tot ons oordeel zijn gekomen. Bij de test criteria kun je zien wat de sterke- en zwakke punten van elke wasdroger zijn.
De beste 7 kilo condensdrogers van dit moment
Doelgroep van een wasdroger met een capaciteit van 7 kilo zijn kleine huishoudens van 1 of 2 personen die de droger één of twee keer per week gebruiken.
Droog jij je was normaal op een waslijn, maar wil je ook tijdens regen je was droog krijgen, dan is een goedkope condensdroger een ideale hulp. We hebben al prima apparaten rond de 300 euro gevonden. Hieronder onze favoriete condensdrogers met een trommel van 7 kilo.
8 kilo condensdrogers voor gezinnen
Doelgroep: gezinnen of huishoudens van 3 – 5 personen, die een wasdroger zoeken om bij slecht weer het (bedden-) wasgoed te drogen.
Onderstaande drogers hebben een trommelinhoud van 8. Bekijk meer drogers met een vulgewicht van 8 kg op deze pagina.
9 kilo condensdrogers als veel was gedroogd moet worden
Het kon niet uitblijven. De 9 kilo drogers waren al langer verkrijgbaar als warmtepompdroger. Nu heb je ook de condensdrogers met een 9 kilo trommel.
Ze zijn bijna de helft goedkoper als een wamtepomp variant. Hieronder zie je de modellen die momenteel verkrijgbaar zijn.
Wanneer kies je voor een condensdroger?
- je een wasdroger maar 1 of 2 keer per week gebruikt
- je een beperkt budget hebt
- de was snel droog moet zijn
- de droger meer dan 3 keer per week gaat gebruiken
- je budget van 500 euro hebt
- laag energieverbruik belangrijker vind van snelheid
- je wilt drogen op lagere temperaturen om slijtage van kleding te voorkomen
Feiten & fabels over condenswasdrogers
Ben je niet zeker of de condens wasdroger voor jouw de beste keuze is.
De keuzehulp wasdroger kopen helpt bij het maken van de juiste keuze, zodat je altijd een wasdroger kiest die bij jouw past.
Ben je niet zeker en heb je vragen, laat het gerust even weten.
Condensdroger versus warmtepompdroger: wie wint?
De meest verkochte wasdrogers op dit moment zijn de warmtepompdrogers. In onze ‘Top10: warmtepompdrogers’ staan zeer goed presterende wasdrogers die niet duurder zijn dan een condensdroger.
Toch is een warmtepompwasdroger niet altijd de beste keuze. Met name als je de wasdroger maar zeer beperkt gebruikt dan is de condens wasdroger misschien wel een betere keuze.
Condens wasdroger | Warmtepomp wasdroger |
---|---|
+ goedkoop in aanschaf | - duurder in aanschaf |
+ snellere droogprogramma's (1,5 uur) | - drogen duurt langer (2 uur) |
- hoger energieverbruik | + energiezuinig |
- meer slijtage aan kleding door hogere droogtemperatuur | + minder slijtage en krimp van kleding in de droger |
Johan Cruijf zei eens: ‘elk nadeel heb zijn voordeel’. Dit geldt dit ook voor deze huishoudelijke apparaten.
De condenswasdroger is de beste keuze als je deze gemiddeld maar één keer per week gebruikt.
Er zijn veel huishoudens die alleen maar het beddengoed in de droger stoppen of alleen de wasdroger gaan gebruiken bij slecht weer. Voor deze groep mensen is de condensdroger een veel beter keuze dan de warmtepompdroger.
Ga je de droger wel meer dan enkele keren in de week gebruiken, kies dan een warmtepompwasdroger. Door de lagere energiekosten heb je de hogere aanschafprijs snel terugverdiend. Wij hebben de best getest warmtepompdrogers voor jou op een rij gezet.
Fijne kleding en de wasdroger
Houd er rekening mee dat fijne delicate stoffen en kleding meestal niet geschikt zijn voor de droger.
Vele fabrikanten vertellen dat ze trommels hebben ontwikkeld, waardoor slijtage en krimp van kleding tegen wordt gegaan.
Elke fabrikant heeft wel een andere naam voor dit soort trommels: Softdry trommelsysteem (Siemens), SensitiveDrying (Bosch) of van Miele de Softcare trommel.
Er is uit geen enkel onderzoek en/of vergelijkingstest gebleken dat deze trommelstructuur daadwerkelijk de slijtage en krimp aan kleding verminderen. Voor mij zijn het daarom echte marketingtermen.
Wat wel waar is, is dat een condensdroger droogt op een hoge temperatuur. Hierdoor zal kleding sneller slijten en krimpen, dan wanneer op een lagere temeperatuur gedroogd wordt, zoals bij de warmtepompdroger. Misschien toch goed om te weten als je voor honderden euro’s kleding in je droger stopt.
Je kan dus zeker stellen dat in een warmtepompdroger je kleding minder snel slijt dan in de condensdroger.