Zanussi ZDH8345NW review en aanbiedingen

Denk je aan Zanussi, dan zeg je goed en goedkoop. Helaas blijkt uit deze Zanussi ZDH8345NW review dat deze vlieger niet altijd op gaat.
Lees hieronder mijn beoordeling en alle testgegevens van WasdrogerSale.

Complete Zanussi ZDH8345NW review door redactie WasdrogerSale

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder exclusieve wasdroger aanbiedingen en kortingscodes van WasdrogerSale

pak 20 euro korting bij Expert

direct 20 euro kassa-korting

Zanussi ZDH8345NW review: prijs/kwaliteit valt tegen

De ZDH8345NW is een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo. Een wasdroger met een warmtepomp is normaal gesproken een interessante keuze voor gezinnen die regelmatig gebruik gaan maken van de droger.

Eerder hebben we al een aantal condensdrogers van Zanussi beoordeeld. Toen was het oordeel dat je voor een lage prijs een goed presterende condenswasdroger kreeg.
Nu kijk ik naar een recent model warmtepompdroger uit 2018. Laat ik beginnen met de testscores en de belangrijkste bevindingen.

Zanussi ZDH8345NW

7.2

Droogresultaat

9.5/10

Energieverbruik

6.5/10

Snelheid

5.5/10

Gebruiksgemak

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Plus punten

  • uitstekend droogresultaten

Min punten

  • energieverbruik (A+ label)
  • lange droogprogramma's
  • condensatie-efficiëntie
  • betere alternatieven
Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 8 kilo
  • Warmtepompdroger
  • Energieverbruik: 309 kWu (€ 71,- p/j) 
  • Kosten volle trommel katoen: €0,60 (=2.6 kWh)
  • Geluid: 67 DB
  • Handleiding ZDH8345NW

Wat lees je in deze beoordeling?

  • Wat moet je weten voor je naar de winkel gaat?
  • Uitleg over EasyClean en AutoAdjust
  • Pas op voor zinkentrommels
  • Alternatieven die ik beter vind
  • Aanbieding van de dag

 

Alle sterke en zwakke punten op een rij

De test laat zien dat de Zanussi ZDH8345NW enkele pieken kent,  maar zeker ook enkele flinke dalen. Het is goed deze te kennen, voordat je deze warmtepompdroger gaat aanschaffen. Later in deze review zal ik ook enkele alternatieven noemen die je ook eens moet bekijken.

Uitmuntend in drogen van katoen en fijne was

Een opvallend sterk punt is de uitstekende droogprestatie. Op het gebied van drogen behoort de ZDH8345NW tot de beste van alle 8 kilo warmtepompwasdrogers die ik gezien heb.
Een driekwart gevulde trommel wordt zeer goed gelijkmatig gedroogd.

Kanttekening hierbij is dat de Zanussi hiervoor behoorlijk veel tijd nodig heeft. Houd er rekening mee dat het drogen van een volle trommel net geen 2½ uur gaat duren. Dat is flink langer dan de directe concurrenten. De toppers uit onze vergelijkingstest zijn 25-30 minuten eerder klaar met hun droogprogramma.

Te hoog energieverbruikzwakke punten: hoog energiegebruik en meer geluid

Het belangrijkste minpunt van deze nieuwe Zanussi droger is het hoge energieverbruik. Dit was al enigszins te verwachten als je het energielabel met  A+ ziet.

Andere warmtepompdrogers in dezelfde prijsklasse doen dit veel beter. Onze winnaar van dit moment (AEG T7DBN460) verbruikt bijna de helft minder energie, waardoor je de iets hogere aanschafprijs in het eerste jaar al terug verdient. Jammer dat Zanussi op dit punt de plank misslaat.

Als je meerdere keren per week de wasdroger gaat gebruiken, dan is dit model geen aanrader.

Jelle van WasdrogerSale

Vocht in je huis

Nog een punt waar deze droger niet zo goed in is. Dit is de vochtafgifte naar de omgeving tijdens het gebruik. In vaktaal wordt dit de condensatie-efficiëntie genoemd. Dit getal geeft het percentage aan van het vocht dat daadwerkelijk in het condenswaterbakje wordt opgevangen.

Hoe hoger dit getal hoe beter, want je krijgt dan simpelweg minder vocht in je huis. Uiteraard verandert je huis niet direct in een Turks stoombad, maar de Zanussi ZDH8345NW is hier minder goed in dan alternatieven van AEG en Beko.

condensatie-efficiëntie (hoger is beter)
BEKO DR 8534 GX0 91%
AEG T7DBN460 86%
Zannussi ZDH8345NW 81%

Kan het wat stiller

Voor een echt stille wasdroger heb je een goed geïsoleerd apparaat nodig. De condensatie-efficiëntie heeft al laten zien dat dit niet het geval is. Hierdoor zal het gereviewde model ook geen stille droger zijn. En dat blijkt te kloppen, want met 67 decibel tijdens het drogen is deze niet echt stil te noemen.

Filter schoonmaken van een Zanussi warmtepompdroger

Techniek van Zanussi warmtepompdrogers in de praktijk

Bij verschillende winkels lees je dat dit model beschikt over AutoAdjust en EasyClean. Maar wat is dit eigenlijk?

Makkelijker schoonmaken van filter met Easyclean

Easyclean kan ik in een paar woorden uitleggen. Het is een filtersysteem, waarbij het reguliere filter en het fijn-filter gecombineerd zijn. Het pluisvrij houden van je warmtepompdroger wordt hierdoor gemakkelijker.

Op zich is dit niet onderscheidend ten op zichten van andere fabrikanten. En naast het onderhoud van het pluizenfilter blijft het nodig om de condensor pluisvrij te houden. Deze machine beschikt dus niet over een zelfreinigende condensor die veel Siemens en Bosch apparaten wel hebben.

AutoAdjust niks nieuws onder de zon

Met autoadjust meten sensoren het vochtpercentage in de trommel. Afhankelijk van het ingestelde droog programma, stopt de wasdroger als het ingestelde niveau wordt bereikt. Kortom sensor gestuurd in plaats van tijd gestuurd. Ook dit principe is niet nieuwe en kennen we al jaren. Elk nieuw model wasdroger beschikt hier over.

Door de sensoren zal de droogtijd verschillen. De doorlooptijd is afhankelijk van:

  • de hoeveelheid wasgoed in de trommel
  • de omgevingstemperatuur
  • de hoeveelheid restvocht na centrifugeren door de wasmachine

Roesvrij staal of een zinken trommel?

Nog iets om mee te nemen voor je naar de webshop klikt. Een aantal winkels bieden de Zanussi ZDH8300NW aan als een goedkoop alternatief voor de duurdere Zanussi ZDH8345NW. Let hiervoor op! De specificaties en testscores zijn inderdaad gelijk. Bekijk deze vergelijking maar eens: vergelijk ZDH8300NW versus ZDH8345NW.

Echter de goedkopere ZDH8300NW is voorzien van een zinken trommel. De kans op roestvorming op (middel) lange termijn is reëel. Mijn advies kies altijd voor een een RVS trommel. In het kader lees je meer over zink en rvs trommels.

RVS of zinken trommellet op voor zinkentrommels

De zinkentrommel wordt ook wel de gegalvaniseerde trommel genoemd. Om roest te voorkomen wordt er een dun laagje zink op het staal of ijzer aangebracht. Vroeg of laat raakt dit laagje beschadigd door knopen of ritssluitingen van je kleding. De kans op roest is dan ook groot.

Een roestvrijstalen trommel (RVS) is door en door veredeld. Dit is duurder, maar de trommel kan tijdens normaal gebruik niet meer gaan roesten.

Kortom kies altijd voor een wasdroger mer een RVS trommel.

Conclusie en test-oordeel: geen aanrader er zijn betere alternatieven

Als ik een objectief oordeel moet geven aan het einde van deze Zanussi ZDH8345NW review, dan vind ik de prijs te hoog gezien de zwakke punten van deze wasdroger.
De droogresultaten zijn dan wel uitstekend, maar het energieverbruik, de droogtijden en de condensatie-efficiëntie vallen flink tegen.

Er zijn 8 kilo warmtepompdrogers met nagenoeg dezelfde prijs die deze Zanussi op deze gebieden voorbij streven.

Mijn advies is daarom om te gaan voor een van de alternatieven hieronder.

Alternatieve 8 kg warmtepompdrogers

# Merk/Type Testscore Testscores LINK
1

AEG T7DBN460

AEG T7DBN460
Lees complete review
Droogresultaat
95
Energieverbruik
100
Snelheid
65
Gebruiksgemak
80
Prijs/kwaliteit
95
Prijzen en aanbieding
2

AEG T9DE87CS

AEG T9DE87CS
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
100
Snelheid
75
Gebruiksgemak
90
Prijs/kwaliteit
85
Prijzen en aanbieding
3

Beko DR 8534 GX0

Beko DR8534GX0
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
100
Snelheid
75
Gebruiksgemak
80
Prijs/kwaliteit
95
Prijzen en aanbieding

 

Zanussi ZDH8345NW

7.2

Droogresultaat

9.5/10

Energieverbruik

6.5/10

Snelheid

5.5/10

Gebruiksgemak

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.5/10

Plus punten

  • uitstekend droogresultaten

Min punten

  • energieverbruik (A+ label)
  • lange droogprogramma's
  • condensatie-efficiëntie
  • betere alternatieven