Miele TWH 620 WP Eco XL review

Miele TWH 620 WP Eco XL test en oordeelDe Miele TWH 620 WP Eco XL is op het moment van schrijven als Beste uit de Test van de Consumentenbond (sept. 2019) gekomen.

Maar het is en blijft wel een wasdroger uit het hogere prijssegment. Is deze 9 kilo warmtepompwasdroger zijn prijs waard óf zijn er betere en goedkopere alternatieven?

Aanbiedingen en kortingscodes op een rij

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder exclusieve wasdroger aanbiedingen en kortingscodes van WasdrogerSale

pak 20 euro korting bij Expert code

 

Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 9 kilo
  • Warmtepompdroger
  • Energieverbruik: 194 kWu (€ 44,- p/j) 
  • Kosten volle trommel katoen: €0,37 (=1.63 kWh)
  • Geluid: 64 DB
  • Handleiding Miele TWH620WP

Wat lees je in deze review?

  • Opvallende sterke en zwakke punten
  • Wanneer is de Miele TWH 620 WP de juiste keuze?
  • Doolhof van verschillende Miele modellen
  • Alle actuele aanbiedingen
  • Conclusie en ons advies
  • Ervaringen van andere kopers

Miele TWH 620 WP Eco XL review: feiten, ervaringen en meningen

Om maar met de deur in huis te vallen: deze Miele behoort tot de top van dit moment. Op bijna alle aspecten worden andere 9 kilo warmtepompdrogers voorbij gestreefd.

Miele TWH 620 WP Eco XL review door onze experts

En dat is niet het enige positieve nieuws. Dit model is ruim 150 euro goedkoper dan bijvoorbeeld de TCH 630 WP, terwijl de prestaties identiek zijn. Eerder dit was dit prijsverschil omgedraaid, dus reden genoeg om ook naar deze Miele warmtepompdroger te kijken.

De meest opvallende plus- en minpunten ga ik hieronder nog verder uitdiepen.

Testscores: dit is goed om te weten

Miele TWH 620 WP Eco XL

8.9

Droogresultaat

9.5/10

Energieverbruik

9.5/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Plus punten

  • Nauwkeurig drogen
  • Zuinig
  • Betrouwbaar
  • Goedkoper MIele model

Min punten

  • Lange droogtijden
  • Kreukvorming

Wat je zeker moet weten voordat je voor deze wasdroger kiest, is de wir-war van andere identiek presterende Miele wasdrogers. Verschillende modellen die alleen op design details verschillen. Door deze modellen te vergelijken kun je al snel 150 euro besparen. Snel verdiend! Het enige wat je moet doen is het hoofdstuk: Weg uit het doolhof van verschillende Miele wasdrogers goed lezen 😉

Nauwelijks extra vocht in huis

testscore 94% condensatie efficiëntieDe tijd dat een wasdroger je huis veranderde in een Turks stoombad is met deze droger écht verleden tijd. In vaktaal wordt dit de condensatie-efficiëntie genoemd.

Dit percentage geeft aan hoeveel water daadwerkelijk door de wasdroger wordt opgevangen, zonder dat dit naar de omgeving wordt afgegeven.
Dit is vooral belangrijk als de droger in een leefruimte staat die verwarmd moet worden. Een te vochtige omgeving kost meer energie om te verwarmen en geeft meer kans op ongezonde schimmelvorming.

De Miele TWH 620 WP Eco XL vangt 94% op in zijn afvoer. Absoluut top van Miele.

Wat meer gekreukt

Vorig jaar heb ik naar de Samsung DV90N62632W gekeken en toen was ik blij verrast doordat het wasgoed minder gekreukt uit de trommel kwam dan bij andere apparaten.

Op dit punt moet deze Miele de Samsung voor laten gaan. Strijken blijft dus zeker nodig. Daar doet de anti-kreukfase weinig aan af.

De nr.1 in nauwkeurig drogen

energie zuinige warmtepompdrogerBelangrijkste punt is natuurlijk hoe goed een wasdroger alles droog krijgt.
Hierover hoef je je bij deze grote 9 kilo warmtepompdroger geen zorgen te maken. Verschillende testen laten zien dat wasgoed nauwkeurig en gelijkmatig gedroogd uit de trommel komt.

Het energieverbruik is hierbij laag in vergelijking met andere merken.

Op het energielabel vind je een jaarverbruik van 194 kWu. De Consumentenbond maakt nog een realistischer inschatting van het verbruik en komt voor gemiddelde Nederlandse huishouden op 26 euro per jaar.

Energiezuinig drogen betekent vaak dat de droogprogramma’s langer duren. Dat geldt ook voor deze Miele TWH620WP. Een volle trommel kastdroog krijgen duurt 2,5 uur. En dat is toch wel behoorlijk lang te noemen.

Wisselend positief over bediening en gemak

noodzakelijke onderhoud en reinigenHet kijken naar bedieningsgemak wordt bij het kopen van een wasdroger nog wel eens vergeten. Dat is jammer, want hier ondervind je al snel 10 jaar lang het (on)gemak van.

De Miele TWH 620 WP Eco XL beschikt over belangrijke functies die de klus van het drogen wat gemakkelijker maken.

  • aansluiten op de waterafvoer
  • verlichting in de trommel
  • geluidssignaal als programma gereed is
  • waarschuwing voor schoonmaken pluizenfilter

Klein nadeel is dat je bij dit model wel zelf een aantal keer per jaar de condensor moet schoonmaken. Miele is hier wat onduidelijk, maar de handleiding biedt duidelijkheid. Ze noemen dit hier de sokkelfilter. Veel topmodellen van Siemens en Bosch beschikken over een zelfreinigende condensor, waardoor dit onderhoud niet meer nodig is.

Om misverstanden te voorkomen is goed om te weten dat het schoonmaken van pluizenfilter bij elke wasdroger noodzakelijk is, dus ook bij Bosch en Siemens drogers.

 

Is Miele nu echt zo duurzaam en betrouwbaar?

Dat een Miele altijd beter is, klinkt altijd zo afgezaagd. En is dat ook wel zo? Elke wasdroger kent namelijk plussen en minnen. De meest opvallende heb ik hierboven genoemd.

Feit is dat Miele witgoedapparaten betrouwbaar zijn. Dit blijkt uit de praktijk en uit het hoge rapportcijfer over merktevredenheid van het ledenpanel van de Consumentenbond. Miele krijgt van het panel het hoogste cijfer van alle fabrikanten. Ook mijn eigen ervaring is dat weinig reparatie aanvragen zijn voor Miele drogers.

Dit is iets  om zeker mee te nemen, want ervaringen van kopers met witgoedapparaten van bijvoorbeeld Samsung is een stuk minder. Bekijk deze pagina met negatieve ervaringen met Samsung maar eens. Gelukkig zijn problemen met wasdrogers minder frequent dan met de wasmachines van Samsung.

Samsung is helaas erg star met onder coulance repareren na de garantieperiode. Het op een klantvriendelijke manier oplossen van klachten hoor ik helaas niet vaak terug.

Miele heeft een beter imago dan Samsung. Soms is goedkoop dan duurkoop.

Ruud Peeters

Dit model behoort tot het hogere prijssegment.  Dan mag je, naast prestaties, ook wat verwachten ook op gebied van betrouwbaarheid. In de ontwerpfase worden wasdrogers onderworpen aan duurtesten van 7500 uur. Geen enkele andere fabrikant legt de lat zo hoog en dat zie je terug in minder storingen en reparaties gedurende de hele levensduur.

Weg uit het doolhof van verschillende Miele warmtepompdrogers

Alle fabrikanten brengen modellen op de markt die maar weinig verschillen van elkaar.
De prijsverschillen tussen deze identieke machines kunnen behoorlijk oplopen, terwijl droogprestaties, energieverbruik en snelheid gelijk zijn.

In de onderstaande tabel heb ik de verschillen van een aantal populaire modellen naast elkaar gezet.

Model / Verschillen TCH 630 WP TEH 635 WP TCH 620 WP TWH 620 WP
Design deur Chrome edition White edition Chrome edition White edition
Bedieningsknop aluminium kleur witte draaiknop aluminium knop wit/aluminium knop
Bedieningspaneel schuin geplaats schuin geplaatst recht geplaatst 5% schuin geplaatst
0,5 cm dieper
1 kilo zwaarder (60 kg)

Conclusie en aanbevelingen TWH620 WP Eco XL

Wanneer is het gereviewde model nu een juiste keuze?

De Miele TWH 620 WP Eco XL heeft een capaciteit voor 9 kilo katoenwas. Zo’n grootte trommel heeft alleen zin als je wasmachine minimaal even groot is.
Gezinnen waar veel gewassen en gedroogd moet worden, zullen deze betrouwbare en zuinige droger zeker omarmen.

Is deze wasdroger zijn hogere prijs waard? Puur kijkend naar prestaties kan ik deze vraag alleen met ‘ja’ beantwoorden. Maar ik kan me zeker voorstellen dat de hogere aanschafprijs niet voor iedereen binnen het budget past.  Bekijk dan onze vergelijkingstabel met andere gereviewde warmtepompdrogers. Op lees meer tips over waar je op moet letten bij het kopen van een wasdroger.

Waar vind je de beste aanbieding?

Onze prijsvergelijker zoekt bij meer dan 15 winkels naar acties en aanbiedingen.
Zo helpen we jou om de laagste prijs te vinden.

Miele TWH 620 WP Eco XL

8.9

Droogresultaat

9.5/10

Energieverbruik

9.5/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Plus punten

  • Nauwkeurig drogen
  • Zuinig
  • Betrouwbaar
  • Goedkoper MIele model

Min punten

  • Lange droogtijden
  • Kreukvorming