Miele TCH 630 WP review en aanbiedingen

Na meer dan 2 jaar is er een nieuwe winnaar is de categorie 9 kilo warmtepompwasdrogers. Mijn Miele TCH 630 WP review gaat over deze nieuwe winnaar met zijn opvallende plus- en minpunten.

WasdrogerSale: Miele TCH 630 WP review

Waar vind je de laagste prijs?

Dagelijks zoeken we in alle betrouwbare webwinkels naar de laagste prijs en actuele aanbiedingen. Hieronder vind je alle prijzen en kortingen in één overzicht.

Nog niet zeker of dit jouw ideale wasdroger is? Lees dan de bevindingen hieronder.

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder exclusieve wasdroger aanbiedingen en kortingscodes van WasdrogerSale

pak 20 euro korting bij Expert

direct 20 euro kassa-korting

Verschillende identieke Miele wasdrogers

Miele TCH 630 WP review: er is op dit moment geen betere

De slogan van Miele ‘er is geen betere’, lijkt gemaakt te zijn voor deze droger. Toch moet ik hier een kleine kanttekening plaatsen.

Er zijn namelijk nog ook nog twee andere modellen die met dezelfde resultaten uit de test komen. Dit zijn de modellen: TWH 620 WP ECO XL en TCH 620 WP ECO XL. Kortom eigenlijk zijn er drie winnaars.

Deze Miele TCH630WP Eco XL is wel de goedkoopste van de drie, daarom richt ik mijn eerste uitgebreide beschrijving op dit model.

Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 9 kilo
  • Condensdroger met warmtepomp
  • Energieverbruik: 194 kWu (€ 44,- p/j) 
  • Kosten volle trommel katoen: €0,37 (=1.63 kWh)
  • Geluid: 64 DB
  • Bekijk Miele TCH630 WP ECO XL handleiding voor detail informatie

Wat lees je in deze beoordeling?

  • Samenvatting van testscores en bevindingen
  • Toelichting energieverbruik
  • Uitblinker in gelijkmatig drogen
  • Is FragranceDos nuttig en wat kost het?
  • Gelijkwaardige modellen en alternatieven
  • Waar vind je de laagste prijs?

Samenvatting: testscores, plus- en minpunten

Miele TCH 630 WP

8.9

Droogresultaat

9.5/10

Energieverbruik

9.5/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Plus punten

  • Perfect droogresultaten
  • Laag energieverbruik
  • Eenvoudige bediening
  • Geluid tijdens drogen

Min punten

  • Geen zelfreinigende condensor

 

Met stip op nr.1

In de afgelopen jaren, waren er ook prima functionerende Miele wasdrogers. Maar écht onderscheidend waren ze ook weer niet, vooral als je naar prijs/prestatie keek.

Voor een warmtepompdroger met een capaciteit van 9 kilo, waren AEG, Siemens en Bosch veel interessantere keuzes. Des te opvallender is de comeback van Miele met deze 2018-modellen. Op nagenoeg alle testonderdelen worden de oude winnaars voorbij gestreefd.

In deze tabel zet ik de testen nog eens naast elkaar.

Siemens WT44W562NL Bosch WTYH8770NL Miele TCH 630 WP Eco XL
Droogresultaat 90 80 95
Energieverbuik 85 90 95
Snelheid 80 80 70
Gebruiksgemak 95 95 85

Vooral de droogprestaties en het lage energieverbruik maken indruk. Ook heeft Miele enkele unieke functionaliteit, zoals de mogelijkheid om een frisse geur mee te geven aan de kleding/was in de trommel.

Ik zal de plussen en minnen die uit de beoordeling zijn gekomen nog uitgebreider toelichten.

Alleen de waslijn is goedkoper

Op het energielabel lees je een verbruik van 194 kWu per jaar. Dit is gebaseerd op 220 droog beurten en komt overeen met ongeveer 44 euro aan energie. Deze inschatting zal voor veel huishoudens te hoog liggen. De Consumentenbond rekent in hun testen met meer realistische waardes die passen bij Nederlandse huishoudens.

In hun schatting gaan ze uit van van ongeveer 26 euro aan energiekosten. Een trommel katoenwas kastdroog krijgen, kost naar schatting 0,23 cent (bron: Consumentenbond 01-2019)

Nauwkeurig en gelijkmatig drogenUitleg over werking Perfectdry

Deze Miele TCH 630 WP Eco XL behaalt de hoogste score in onze wasdroger vergelijker tot nu toe.

PerfectDry en de SoftCare-trommel zijn een winnende combinatie. Sensoren regelen hoe lang de warme luchtstroom naar de trommel wordt geleid voor nauwkeurig gedroogde was.  Uit de testscore blijkt wel dat Miele dit goed op orde heeft.

Wat is PerfectDry precies?

PerfectDry vind je ook al terug in de vorige generatie Miele drogers. Dit zijn de sensoren, die tijdens een droogprogramma continue het restvocht percentage meten.

De tijdsduur van het droogproces wordt hier dan op aangepast, zodat het ingestelde droogprogramma pas wordt beëindigd bij het bereiken van het gewenste niveau. Een programma kan daarom langer of juist korter duren dat de vooraf ingeschatte tijdsduur door het apparaat.

Deze manier van het aansturen met sensoren vind je tegenwoordig terug op alle nieuwe wasdrogers. Miele doet er echter bij het meten en nog een schepje boven op, om nog nauwkeurige resultaten te krijgen.

Hiervoor wordt ook nog het kalkgehalte in het restvocht gemeten, waardoor de benodigde droogtijd nog beter wordt ingeschat. Dit bespaart energie, maar voorkomt ook onnodige slijtage van kleding in de wasdroger.

Links én rechtsdraaiende SoftCare trommelNet en noodzaak Softcare trommel - praktijk oordeel

Om efficiënt en energiezuinig te kunnen drogen, moet er voldoende ruimte tussen de kleding in de trommel zijn.

Het nadenken over de juiste trommelcapaciteit is daarom een belangrijke stap bij het vinden van jouw ideale wasdroger.

Het creëren van ruimte tussen de kleding in de trommel, wordt ondersteund door de Softcare-trommel van Miele die afwisselt links en rechts draait. Hierdoor wordt voorkomen dat je wasgoed verstrengeld raakt in de trommel, waardoor gelijkmatig drogen niet meer goed mogelijk is.

De luchtstroom in de SoftCare trommel zorgt dat kleding nauwelijks contact maakt met de trommel. Als het ware zweeft de kleding in de trommel. Doordat er minder wrijving is tussen kleding en trommel wordt ook met deze techniek slijtage van kleding in de droger tegen gegaan.

Onderhoud van filters blijft nodig

Het energieverbruik van een warmtepompdroger neemt snel toe als het pluizenfilter of de condensor niet goed pluisvrij zijn. Miele adviseert om het pluizenfilter na elke droogbeurt schoon te maken. Mocht je dit vergeten, dan heeft dit model hiervoor ook nog een waarschuwingslampje dat gaat branden.

condensor en filter pluizenvrijhoudenWat betreft onderhoud en schoonmaken van het pluizenfilter, loopt Miele wat achter ten opzichte van Siemens en Bosch.

In de nieuwste Siemens wasdrogers worden pluizen opgevangen in een bakje én wordt de condensor automatisch gereinigd.

Gelukkig is het onderhoud van de TCH630WP eenvoudig. Het filter is makkelijk met de hand of de stofzuiger schoon te maken.

Maar toch: vind je gemak een belangrijk punt, dan winnen Siemens en Bosch het van Miele.

Unieke frisse geur met FragranceDos

Ik kan echt genieten van fris geurende handdoeken. In de wasdroger gaat door de hoge temperatuur tijdens het drogen veel van die frisse geur van de wasverzachter verloren.

Als enige fabrikant heeft Miele hier een oplossing voor bedacht. Met geurflacons die je in de deurring kan plaatsen, kun je extra geur geven aan je wasgoed. Op dit moment zijn er vijf geuren verkrijgbaar. Nature groen is mijn favoriet en gaat zo’n 50 droogbeurten mee.

De kosten bedragen ongeveer 12 euro. Best prijzig (zoals gewend van Miele), maar ik vind het dat waard. Als je het één keer geprobeerd hebt, wil je het blijven gebruiken. Oppassen dus 😉

Vergelijkbare modellen met identieke prestaties

Tot nu toe hebben we twee modellen gevonden die gelijkwaardig presteren als het gereviewde model.

  • Miele TCH 620 WP ECO XL
  • Miele TWH 620 WP ECO XL

Op de website van Miele vind je niet heel veel informatie over de verschillen. Ik ga hier nog wat dieper induiken en in de volgende reviews van de twee andere apparaten kom ik er op terug.

Conclusie en oordeel

Miele is met de nieuwe modellen warmtepompdrogers weer terug in de top.
Uit onze review blijkt dat deze Miele uitblinkt in nauwkeurig drogen. Maar hiermee doe ik de droger nog te kort, want ook het lage geluidsniveau en de lage vochtafgifte naar de ruimte zijn top.

Update - 2019.01.16Deze Miele heeft in december 2018 het predicaat Beste uit de Test van de Consumentenbond gekregen. 

In het overzicht warmtepompdrogers (9 kilo) verovert deze wasdroger de nr.1 positie!

De kritiekpunten zijn al in de review naar voren gekomen. De Miele TCH 630 WP heeft geen zelfreinigende condensor en ook het schoonmaken van het pluizenfilter moet je zelf blijven doen. Maar dat laatste geldt op dit moment voor bijna elke wasdroger.

De balans slaat absoluut door naar de voordelen. Past deze in je budget, dan is het een aanrader waar je niet over hoeft te twijfelen.

Waar vind je de laagste prijs?

Hieronder vind je alle aanbiedingen die we gevonden hebben. Dan weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Mogelijke alternatieven?

Is deze wasdroger te duur voor jouw budget? Bekijk dan ook eens deze alternieven

# Merk/Type Testscore Testscores LINK
1

Miele TCH 630 WP

informatie over Miele TCH630-WP-eco
Lees complete review
Droogresultaat
95
Energieverbruik
95
Snelheid
75
Gebruiksgemak
90
Prijzen en Aanbieding
2

Siemens WT44W562NL

Redactie Siemens WT44W562NL review - onder een vergrootglas
Lees complete review
Droogresultaat
90
Energieverbruik
85
Snelheid
80
Gebruiksgemak
95
Prijzen en aanbieding
3

Bosch WTW84562NL

Bosch WTW84562NL review
Lees complete review
Droogresultaat
90
Energieverbruik
85
Snelheid
80
Gebruiksgemak
90
Prijzen en aanbieding

 

 

Miele TCH 630 WP

8.9

Droogresultaat

9.5/10

Energieverbruik

9.5/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Plus punten

  • Perfect droogresultaten
  • Laag energieverbruik
  • Eenvoudige bediening
  • Geluid tijdens drogen

Min punten

  • Geen zelfreinigende condensor