Bosch WTR83V02NL review

In deze Bosch WTR83V02NL review ga ik uitgebreid kijken naar deze veel verkochte warmtepompdroger. Volgens cijfers van GFK is dit model op het moment van schrijven zelfs de beste verkochte wasdroger met een 7 kilo trommel.
Bosch WTR83V02NL review door redactie WasdrogerSale.nl

Waar vind je de laagste prijzen?

De  WTR83V02NL is te koop bij veel winkels. Hieronder vind je de winkels waar onze prijsvergelijker de laagste prijs (of  een aanbieding) heeft gevonden.
Gedurende het hele jaar heeft WasdrogerSale actieve kortingscodes van verschillende webwinkels, waarmee je direct extra korting krijgt op jouw winkelmandje bij de kassa.
Hiermee bespaar je al snel enkele tientjes op de reguliere winkelprijs. Alle kortingscodes vind je hieronder in de aanbiedingsbox.

Aanbiedingen en kortingscodes op een rij

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder exclusieve wasdroger aanbiedingen en kortingscodes van WasdrogerSale

direct 20 euro code

(minimale bestelwaarde € 449)


pak 20 euro korting bij Expert code

Bosch WTR83V02NL review: mooie balans tussen prijs en prestaties

Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 7 kilo
  • Warmtepompdroger
  • Energieverbruik: 212 kWu (€ 48,- p/j) 
  • Kosten volle trommel katoen: €0,38 (=1.69 kWh)
  • Geluid: 65 DB
  • Specs & Handleiding Bosch

Wat lees je in deze review?

  • Testen en prestaties Bosch WTR83V02NL
  • Wat zeggen andere kopers
  • Aanbiedingen bij webwinkels
  • Interessante alternatieven
  • Conclusie en ons advies

Zoals gezegd heeft deze warmtepompdroger een droogcapaciteit voor 7 kilo katoenwas. Dit model maakt onderdeel uit van de serie-4 van Bosch.

Deze serie kent geen toeters-en-bellen, zoals apps-bediening of een stoomfunctie. Voor veel mensen, die gewoon een fijne droger zoeken, is dit geen probleem. Niet iedereen heeft behoefte om via Wifi een wasdroger te bedienen als je er ook nog eens flink voor moet betalen.

Het grote voordeel van een relatief eenvoudig droger is zijn lagere prijs én de eenvoudigere bediening.
Wat dit betreft het een waardige opvolger van het uitlopende model de Bosch WTW84162NL, alleen weer helemaal ge-update met nieuwe Bosch functionaliteit.

Hieronder lees je mijn bevindingen over deze warmtepompdroger. Ook probeer ik meningen zoveel mogelijk te onderbouwen met feiten uit de praktijk.

Testscores: dit is goed om te weten

Bosch WTR83V02NL

8.6

Droogresultaat

8.0/10

Energieverbruik

8.0/10

Snelheid

8.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Plus punten

  • Minder geluid
  • Dagelijks onderhoud
  • Bediening

Min punten

  • Kreuk
  • Condensatie coefficient

Goede droogprestaties, maar wel wat meer kreuk

Bosch heeft een uitstekende reputatie als het gaat om witgoed apparatuur. Dit blijkt uit onze eigen WasdrogerSale vergelijkingstest warmtepompdrogers, maar ook uit het onderzoek onder leden van de consumentenbond.

meer over Bosch warmtepompdrogers

Het panel geeft Bosch het rapportcijfer 8.3, waarmee Bosch net onder het Miele eindigt. En dat met apparaten die qua prijs in het middensegment zitten. Dat maakt dat deze modellen binnen het budget van veel consumenten vallen.

Voor wat betreft drogen, komen de prestaties overeen met andere Bosch drogers.
Ook in deze WTR83V02NL wordt katoen en synthetische was nauwkeurig gedroogd. Dit is vergelijkbaar met de eerdere gereviewde Bosch en Siemens wasdrogers.
Goed om te zien (of eigenlijk te horen) is dat het geluidsniveau met 65 decibel lager ligt dan de directe concurrenten in deze klasse.

Een ander sterk punt is het lage energieverbruik. Om een volle trommel kastdroog te krijgen, wordt 1,69 kWu verbruikt (omgerekend zo’n 39 cent).

Feiten en cijfers drogen met de Bosch WTR83V02NL

Resultaat Plus of Min
Energieverbruik 7 kg kastdroog 1,69 kWu +
Energieverbruik 3 kg kastdroog 1,01 kWu
Geluidsniveau: 65 decibel +
Condensatie: 83%
Doorlooptijd droogprogramma volle belading( katoen) 130 minuten
Doorlooptijd programmaduur half vol (katoen) 85 minuten

Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de andere zuinige 7 kilo warmtepompdrogers uit onze testen.

Natuurlijk zien we ook wat minder sterke punten, namelijk wat meer kreuk. Dit model beschikt over het SensitiveDrying System met zijn nieuwe trommelstructuur. De vinnen in de trommel zorgen dat de warme lucht goed door de trommel geleid wordt. Dit zorgt enerzijds voor minder slijtage en gelijkmatige droging, maar aan de andere kant ervaar ik wat meer kreukvorming.

meetwaardes geluid en energieverbruik

Minst sterke punten: condensatie-efficiëntie

De feiten en cijfers tabel laat zien dat deze wasdroger prima prestaties neer zet. Alleen de condensatie-efficiëntie blijft met 83% wat achter bij de duurdere modellen.

Zo wordt bij de recent geteste modellen van Miele wel 94% van het vocht opgevangen. Hierdoor krijg je nauwelijks extra vocht in je huis tijdens het drogen.

Vooral op dit punt zie je dat je met een goedkopere warmtepompdroger te maken hebt, omdat ze wat minder geïsoleerd zijn. Of dit erg is hangt, is voor iedereen anders. Kun je de ruimte waarin de wasdroger staat niet ventileren? En ga je de droger meerdere keren per week gebruiken, dan is het aan te raden om goed te kijken naar de condensatie-efficiëntie percentages. Hoe hoger dit percentage hoe beter!

Video’s over bosch wtr83v02nl serie 4 warmtepompdroger

De beschrijving en specificaties bij veel winkels staan vol met vaktermen. Wat is de betekenis en nut hier van?
Ik heb enkele youtube video’s gevonden die uitleg geven bij de technieken die je in dit apparaat vind.

Wat is SensitiveDrying System?

Meer over nut van SensitiveDrying System in de praktijk

Door de beschermende structuur van de trommel vindt er minder slijtage van het wasgoed plaatst.

Bekijk Bosch AutoDry in de praktijk

Hoe werkt Auto Dry

Dit techniek is niet zo bijzonder, omdat elke nieuwe wasdroger hierover beschikt. In plaats van tijdgestuurd drogen wordt nu aan de hand van sensoren gemeten of het gewenste niveau van drogen is bereikt.

Bekijk Anti Vibration minder trillen en geluid

Over Anti Vibration

De wanden van de wasdroger hebben een spiraalvormig ontwerp. Volgens de fabrikant worden trillingen beter opgevangen, waardoor geluid en trillen tijdens het drogen minder wordt.

 

Verschillen tussen: WTR83V02NL / WTR85V01NL / WTW8444ENL

Er zijn een aantal 7 kilo warmtepompwasdrogers die nagenoeg gelijk presteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de modellen WTR83V02NL,  WTR85V01NL en WTW8444ENL.
Van deze drie is de Bosch WTW8444ENL de meest luxe uitvoering. Deze behoort tot de serie 6 en kent meer functionaliteit en is degelijker gebouwd, zoals met een gegalvaniseerde trommel. Op de website van Bosch kun je een snelle vergelijking maken om de verschillen te vinden.

 

verschillen tussen Bosch modellen / types

 

Wat zeggen andere kopers én experts

Veel testen zijn een momentopnames en focussen vooral op prestaties. Helaas zegt zo’n uitkomst maar weinig over bijvoorbeeld reputatie, levensduur en het gebruiksgemak.
Dat maakt het interessant om ook eens de reviews van andere kopers te analyseren. Wat wordt vaak als plus- en minpunt genoemd.

Scores kopers en experts Veel genoemde sterke punten Genoemde minpunten
  • kieskeurig: 9.7 (4 reviews)
  • stoffilter is gemakkelijk schoon te houden
  • oprollend dekbed
  • Alatest: 4.9 uit 5 (3 reviews)
  • stiller
  • gemakkelijk aan te sluiten
  • eenvoudige bediening
  • droogt goed
  • service Bosch

Helaas zijn er nog niet heel veel meningen en ervaringen. Onder deze review kun je altijd jouw eigen ervaring plaatsen, zodat kopers een betrouwbaar beeld krijgen van deze wasdroger in de praktijk.

By the way: als je een elastiekje om de opening bind van je hoeslaken, dan voorkom je dat hier zich andere was in verzameld. Dan is het minpunt ondervangen 😉

Alternatieve 7 kg warmtepompdrogers

Hieronder vind je onze  onze top 3 beste geteste 7 kilo wasdrogers.

# Merk/Type Testscore Testscores LINK
1

Bosch WTR83V02NL

Lees bevindingen Wasdrogersale over de Bosch WTR83V02NL
Lees complete review
Droogresultaat
80
Energieverbruik
80
Snelheid
85
Gebruiksgemak
90
Prijs/Kwaliteit
95
Prijzen en Aanbieding
2

AEG T7DBN400

AEG-t7dbn400-plussen-minnen
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
80
Snelheid
85
Gebruiksgemak
80
Prijs/Kwaliteit
90
Prijzen en Aanbieding
3

Beko DH7533RXW

Beko DH7533RXW
Lees complete review
Droogresultaat
65
Energieverbruik
95
Snelheid
80
Gebruiksgemak
85
Prijs/kwaliteit
90
Prijzen en aanbieding

 

Bosch WTR83V02NL bij Coolblue, Expert of Mediamarkt?

Vaak krijgen we de vraag: bij welke winkel kan ik het beste de wasdroger kopen? Feit is dat alle grote Nederlandse webwinkels zich moeten houden aan consumentenwetgeving. En dat doen ze ook.

Verschil tussen de winkels zit met name in de extra service die wordt geboden rondom de bezorging.

Zo is BCC de enige winkel met het geen gedoe garantie van de Consumentenbond, terwijl je wasdroger bij Expert wordt geleverd en geplaatst door deskundigen uit de buurt. Altijd handig als je net wat extra service nodig hebt.

Conclusie en advies WasdrogerSale redactie

Als ik deze Bosch WTR83V02NL review moet afsluiten met een advies, dan kan ik duidelijk zijn.

Dit model is niet de meeste geavanceerde wasdroger die verkrijgbaar is, maar je krijgt wel een zuinige en goed presterende warmtepompdroger voor een interessante prijs.
Dit nieuwe model is weer geheel up-to-date en is voorzien van de laatste techniek van Bosch.
In onze beoordeling scoort hij op alle aspecten bovengemiddeld, waardoor je dit model een plaats krijgt in ons lijst met beste 7 kilo wasdrogers van dit moment.

Zoek je een betaalbare warmtepompdroger die jouw wasgoed nauwkeurig droogt? En past de capaciteit van je wasmachine bij deze 7 kilo trommel?
Dan is deze Bosch zeker een apparaat die je moet bekijken.

Bosch WTR83V02NL

8.6

Droogresultaat

8.0/10

Energieverbruik

8.0/10

Snelheid

8.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Plus punten

  • Minder geluid
  • Dagelijks onderhoud
  • Bediening

Min punten

  • Kreuk
  • Condensatie coefficient