Bosch WTW8446ENL review

WasdrogerSale - Bosch WTW8446ENL reviewWasdroger zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. Op WasdrogerSale vergelijken we populaire modellen.
Dit keer geef ik mijn mening over de Bosch WTW8446ENL.

In deze review lees je hoe deze warmtepompdroger presteert ten opzichte van de concurrentie.

De laagste prijzen op een rij

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder exclusieve wasdroger aanbiedingen en kortingscodes van WasdrogerSale

direct 20 euro kassa-korting

(minimale bestelwaarde € 449)

Bosch WTW8446ENL review

In de laatste review is de Zanussi ZDH8345NW(8 kilo) door de mand gevallen op een aantal testcriteria. Mijn verwachtingen over deze Bosch zijn positiever. Waarom? De reputatie van Bosch zijn gewoon goed. Dit blijkt ook uit de merktevredenheidsscore die de leden van de Consumentenbond hebben gegeven over hun wasdroger. Met een 8.3 staat Bosch stevig in de top 3.

Uitleg bij onze testresultaten - sterke en zwakke punten op een rij

Onze eigen ervaring sluit hier goed op aan. De Bosch warmtepompdrogers zijn over het algemeen betrouwbaar, degelijk en bieden veel gemak voor een redelijke prijs. Hieronder ga ik eens kijken of deze Bosch WTW8446ENL deze verwachting kan waarmaken.

Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 8 kilo
  • Condensdroger met warmtepomp
  • Energieverbruik: 176 kWu (€ 40,- p/j) 
  • Kosten volle trommel katoen: €0,32 (=1.42 kWh)
  • Geluid: 65 DB

Wat lees je in deze beoordeling?

  • Opvallende sterke en zwakke punten
  • Meer over gelijksoortige Bosch modellen
  • BCC en Geen Gedoe Garantie
  • Goedkopere alternatieven
  • Advies kopen of verder zoeken

Testscores: plussen en minnen

Elke wasdroger vergelijken we op dezelfde testcriteria: droogprestatie, verbruik, snelheid, gemak en prijs. Hiermee krijg je een goed beeld van alle plus- en minpunten ten opzichte van andere warmtepompwasdrogers.

Bosch WTW8446ENL

8.4

Droogresultaat

7.5/10

Energieverbruik

10.0/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Plus punten

  • Gemak
  • Zelfreinigende condensor
  • Stil en snel
  • Minder kreuk

Min punten

  • Prijskaartje

Ik zal deze rapportcijfers en bevindingen hieronder uitgebreid toelichten.

Gelijkmatig drogen kan beter

Het belangrijkste kritiekpunt bij deze droger is het gelijkmatig drogen van groot beddengoed. Nu is het drogen van een groot tweepersoons beddengoed voor elke wasdroger een uitdaging, maar een concurrent zoals de AEG T7DBN400 doet dit simpelweg wat beter.

Van meerdere kopers hoor ik dit minpunt terug en ook kun je dit lezen in een aantal gebruikersreviews. En dat is jammer, want als dit punt iets hoger gescoord had, hadden we een nieuwe nr.1 in de categorie 8 kilo warmtepompdrogers.

Opvallend is wel, dat katoenwas minder gekreukt uit de trommel komt dan bij veel andere modellen. Dat scheelt strijkwerk!

Topper in bediening en onderhoud

Als het gaat om gebruiksgemak dan stelt de WTW8446ENL zeker niet teleur. De afvoer van het condenswater kun je rechtstreeks aansluiten op de waterafvoer van je wasmachine.Het geluidsniveau is laag en het onderhoud wordt minder door de zelfreinigende condensor. In de kopjes hieronder ga ik hier verder op in.

Blijvend zuinig door de zelfreinigende condensor

Een pluisvrije condensor is erg belangrijk voor een goede werking van de machine. Het verbruik van een warmtepompdroger neemt flink toe als de werking van de condensor wordt belemmerd door pluizen.

Onderstaand voorbeeld is extreem, maar geeft aan dat onderhoud nog wel eens vergeten wordt. Resultaat veel hoger energieverbruik dan nodig is. De zelfreinigende condensor lost dit op, zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

hoog verbruik door pluizen op de condensor

Bosch en Siemens drogers zijn  nog steeds vrij uniek met deze condensor die 4 x wordt gereinigd gedurende een droogprogramma. Dit gebeurt met het condenswater dat tijdens het drogen wordt opgevangen.

Hierdoor is het dus niet meer nodig om zelf, meerdere keren per jaar, dit onderdeel pluisvrij te maken. Door een condensor die altijd schoon is, ben je gegarandeerd van een goed functionerende en blijvend energiezuinige wasdroger.

Met deze automatisch reinigingsfunctie hebben Bosch en Siemens toch wel een belangrijk voordeel ten opzichte van andere fabrikanten. In de gebruiksaanwijzing van de Bosch WTW8446ENL lees je hier meer informatie over.

Let op:Het reguliere pluizenfilter in de deur moet nog wel zelf worden schoongehouden.

Geluidsniveau onder 65 decibel

testscores geluid tijdens drogen en energieverbruik

De tijd dat wasdrogers en wasmachines trillende herriemakers waren ligt al langer achter ons. Deze Bosch wasdroger doet er nog een schepje boven op.
Het gemeten geluidsniveau bedraagt maar 64 DB. Al hoewel geluid niet altijd door iedereen gelijk ervaren wordt, kan ik wel zeggen dat deze droger op dit moment tot de stilste behoort.

Weinig geluid is een punt dat pas opvalt als je andere apparaten hoort met een hoger aantal decibels.

Behoorlijke snelle droogcyclus

Veel kopers van warmtepompdrogers ergeren zich aan de lange tijden van de droogprogramma’s. De traditionele condensdrogers zijn nog altijd sneller, maar de verschillen zijn een stuk kleiner geworden.

Tijden van de programma’s die uit de dagelijkse praktijk komen:

  • volle lading katoen kastdroog: 115 minuten
  • trommel met fijne was / synthetisch: 65 minuten

Hiermee behoort deze Bosch tot de snellere jongens in vergelijking met veel andere warmtepompwasdrogers.

Een blijvend zuinige wasdroger

De gemiddelde levensduur van een wasdroger ligt boven de 10 jaar. De meerprijs van een energiezuinige warmtepompdroger wordt daarom al snel terug verdiend.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen blijft deze WTW8446 ENL zelfs na jaren gebruik zuinig door de zelfreinigende condensor.

Verbruikscijfers:
Energielabel A+++
Geschat jaarverbruik 176 kWu (40 euro)
Volle trommel katoenwas drogen: 1,42 kwu (0,32 euro)
halfvolle trommel drogen: 0,83 kWu (0,19 euro)

 

Verschillen tussen WTW8446ENL versus WTW8756ENL versus WTW8444ENL

Een aantal Bosch modellen die vaak met elkaar worden vergeleken, wil ik hier even noemen.

De WTW8756ENL is een duurder model uit de 8-serie en presteert nagenoeg hetzelfde als het model uit deze review. Alleen is dit model nog iets stiller tijdens het drogen.

De WTW8444ENL is het kleinere 7 kilo broertje. Helaas is het nog altijd een wirwar van modellen die alleen op kleine onderdelen wat verschillen. Het blijft goed op letten op geen appels met peren te vergelijken.

Verschillen in aanbiedingen en de BCC geen gedoe garantie

De verschillen in prijzen tussen de grote webwinkels zijn meestal klein. Alleen tijdens acties kun je flink besparen.

Verschillen zijn groter als het gaat om service na je aankoop. Interessant is het geen gedoe garantie initiatief van de Consumentenbond. Winkelketen BCC is op dit moment de enige grote webwinkel die zich hierbij heeft aangesloten.
Hierdoor ben je gegarandeerd dat BCC tijdens én na de garantieperiode zijn verantwoordelijkheid neemt als er problemen ontstaan met de droger. Dit biedt toch een stuk zekerheid bij technische problemen. Toch goed om te weten als je de prijzen vergelijkt.

geen gedoe garantie van consumentenbond en BCC

Conclusie en oordeel: waarom is het aanrader?

Met deze Bosch warmtepompdroger haal je een van de beste wasdrogers van dit moment in huis. In juni 2019 is het de best gereviewde droger van Kieskeurig.

De prijs van dit model ligt wel wat hoger dan de concurrentie uit onze top 3. Door de bovengemiddelde prestaties vind ik deze meerprijs acceptabel.  De betrouwbaarheid en het gemak zijn voor mij doorslaggevend. Voor mij is de Bosch WTW8446ENL een aanrader voor alle huishoudens die een 8 kilo warmtepompdroger zoeken.

Is het prijskaartje te hoog, dan vind je hieronder een aantal alternatieven die gelijkwaardig presteren. Maar wel met een kleine prijskaartje bij het afrekenen aan de kassa.

# Merk/Type Testscore Testscores LINK
1

AEG T7DBN460

AEG T7DBN460
Lees complete review
Droogresultaat
95
Energieverbruik
100
Snelheid
65
Gebruiksgemak
80
Prijs/kwaliteit
95
Prijzen en aanbieding
2

Beko DR 8534 GX0

Beko DR8534GX0
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
100
Snelheid
75
Gebruiksgemak
80
Prijs/kwaliteit
95
Prijzen en aanbieding
3

Miele TCE 620 WP

Miele TCE 620 WP ECO
Lees complete review
Droogresultaat
80
Energieverbruik
100
Snelheid
65
Gebruiksgemak
90
Prijs/kwaliteit
90
Prijzen en aanbieding

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn? Hieronder kun je al jouw eigen opmerkingen kwijt.

 

Bosch WTW8446ENL

8.4

Droogresultaat

7.5/10

Energieverbruik

10.0/10

Snelheid

7.5/10

Gebruiksgemak

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Plus punten

  • Gemak
  • Zelfreinigende condensor
  • Stil en snel
  • Minder kreuk

Min punten

  • Prijskaartje
Wat wil jij kwijt over deze review?

Ervaringen van kopers