Beko DC 7230 BX review en aanbieding

Beko DC 7230 BX reviewDe Beko DC7230BX is op dit moment de Beste Koop condensdroger van de Consumentenbond (juli 2019). Maar is een traditionele condensdroger nog wel interessant  nu de veel energiezuinige warmtepompdrogers snel goedkoper zijn geworden?

Ik zet in deze uitgebreide Beko DC 7230 BX review alle afwegingen op een rij, zodat je zelf een keuze kan maken.

 

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder exclusieve wasdroger aanbiedingen en kortingscodes van WasdrogerSale

pak 20 euro korting bij Expert

direct 20 euro kassa-korting

Beko DC 7230 BX review : wat valt ons op?

Beko heeft een naam hoog te houden als het gaat om goedkope wasdrogers die bovengemiddeld presteren.

In onze eigen condensdroger test staan Beko vaak bij de winnende modellen. Dit geldt ook voor de testen van de Consumentenbond, waarin Beko op dit moment (juli 2019 het predicaat voor beste prijs/kwaliteit heeft gekregen.

Beko DC 7230 BX test: feiten, meningen en ervaringen

Belangrijkste eigenschappen 

  • max. vulgewicht 7 kilo
  • Traditionele condensdroger
  • Energieverbruik: 504 kWu (€ 115,- p/j) 
  • Kosten volle trommel katoen: €0,52 (=2.25 kWh)
  • Geluid: 65 DB

Wat lees je in deze beoordeling?

  • Testscores, plussen en minnen van de Beko
  • Functies en specificaties
  • Kiezen condensdroger of warmtepompdroger?
  • Advies Wasdrogersale over Beko DC7230BX

Testscores in vergelijking met andere condensdrogers

Hiernaast staan de WasdrogersSale-scores die goed laten zien hoe deze wasdroger presteert ten opzichte van de rest.

Beko DC 7230 BX

7.7

Droogresultaat

8.5/10

Energieverbruik

5.0/10

Snelheid

9.0/10

Gebruiksgemak

6.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Plus punten

  • Snel en goed drogen
  • Minder gekreukte was
  • Beste Koop (juli 2019)

Min punten

  • Informatie display
  • Hoog energiegebruik

De specificaties onder de loep

Deze condensdroger heeft een trommel met een capaciteit van 7 kilo voor katoenwas. Het minder zuinige energielabel B past bij dit type condensdroger, omdat het verbruik nu eenmaal een stuk hoger ligt. Het jaarverbruik op het energielabel van 504kWu komt overeen met 115 euro.

Uit praktijkcijfers blijkt dat dit te hoog is ingeschat. Voor een gemiddeld huishouden zullen de energiekosten rond de €60 per jaar liggen.

Dit hogere verbruik laat zien dat bij intensief gebruik een warmtepompdroger al snel een betere keuze is. Daarover lees je verder in deze review meer. Zoals beloofd, nu eerst meer toelichting bij de prestaties en testscores.

Nauwkeurig en snel drogen

Een van de grootste voordelen van de traditionele condensdroger is de snelheid van de droogprogramma’s.

Deze model heeft ongeveer 75 minuten nodig om een volle wasmand te drogen. Doordat de machine sensor gestuurd is, kan de duur verschillen per droogbeurt. Deze sensorgestuurde programma’s werken trouwens prima, na het eindsignaal is de lading katoenwas goed gelijkmatig gedroogd.  Met 65 decibel is de machine wat stiller dan de concurrenten, maar is het apparaat zeker niet stil te noemen.

Een grote opvallende plus is dat de gedroogde was minder gekreukt uit de trommel komt dan bijvoorbeeld onze huidige nr.1 (Bosch WTE84105NL). En dat scheelt weer in het strijken.

Veel gemak en functionaliteit met een enkele misser

Wassen en drogen zal voor niemand een favoriete bezigheid zijn. Maar een aantal functies maken deze huishoudelijke klus net wat makkelijker.

Tijdens het gebruik merk je dat deze goedkope Beko zijn plussen en minnen kent.

Dit ga je waarderen
Waterreservoir De beko dc7230bx kun je rechtstreeks aansluiten op de waterafvoer. Hierdoor hoef je niet meer zelf het waterreservoir leeg te schudden.
Waarschuwingssignaal De machine geeft waarschuwingssignaal  bij: een volle condenswater bakje, reinigen van van de condensor en schoonmaken van het pluizenfilter.
Schoonmaken van pluizenfilter Het pluizenfilter is makkelijk toegankelijk en makkelijk schoon te maken.
Signaal “gereed” Als een droogprogramma doorlopen is, krijg je een geluidssignaal (piepje) te horen. Dit signaal is ook naar wens uit te schakelen.

 

Dit is een gemiste kans
Informatie op bedieningspaneel Op een goedkopere wasdroger zal je geen geavanceerd display vinden, maar het is toch wel jammer dat de Beko de nog resterende tijd niet weergeeft. Dit is toch echt basisinformatie.
Handleiding en website De Beko DC 7230 BX handleiding is erg summier en ook de informatie op de website is onder de maat.

 

Volle trommel drogen voor € 0,50

Door de manier van drogen, verbruikt een traditionele condensdroger nog altijd relatief veel energie. Uit praktijktesten blijkt dat het drogen van een volle trommel katoenwas 50 cent aan energiekosten met zich meebrengt.

Meer over energiekosten en verbruik

  • 7 kilo kastdroog = € 0,50 aan energiekosten
  • Energielabel 504 kWu (omgerekend 115 euro is te hoog)
  • realistische verbruik: 60 euro per jaar

Eerder hebben we al besproken dat het geschatte energieverbruik op het label voor de meeste huishouden te hoog zal zijn. Dit komt omdat het energielabel gebaseerd is op 160 droog beurten.

Bij de WasdrogerSale reviews gaan we daarom ook de energiekosten per droogcyclus vermelden. Je kan dan zelf veel eenvoudig een inschatting maken van de te verwachten energiekosten voor jouw eigen situatie.

Dat is handig om te bepalen waar het omslagpunt ligt van condensdroger naar warmtepompdroger. Hieronder ga ik hier nog uitgebreid op in.

 

Wanneer kies je voor de condensdroger en wanneer voor een warmtepompdroger?

Op dit moment zijn warmtepompdrogers de meeste verkochte soort wasdroger. Echter de aanschafprijs van een warmtepompmodel is nog altijd hoger dan de traditionele condensdroger, maar de verschillen worden steeds kleiner. Als je alleen kijkt naar aanschaf en verbruik dan is een warmtepompdroger al snel de betere keuze als je meer dan 1 keer per week gebruik gaan maken van een droger.

Vergelijking energiekosten

Een gemiddelde levensduur van een wasdroger ligt tussen de 11 en 12 jaar. Milieu Centraal heeft een berekening gemaakt rondom de kosten van een wasdroger.

Wat kosten een condens wasdroger aan energie

Helaas wordt hier alleen uitgegaan van een gemiddeld huishouden. Het plaatje geeft helaas nog niet aan waar precies het omslagpunt ligt.
Daarom heb ik verder gerekend met de cijfers van Milieucentraal om deze vraag te beantwoorden.

Soort wasdroger Aanschafprijs Verbruik droogbeurt Energie kosten
Warmtepompdroger A+++ 900 euro 0.65 kwu € 0,15
Warmtepompdroger A++ 660 euro 0.75 kwu € 0,17
Warmtepompdroger A+ 650 euro 1.00 kwu € 0,23
Condensdroger label B 300 euro 2.25 kwu € 0,52

Totaal overzicht van aanschaf- en energiekosten

Hieronder de totaalkosten na 12 jaar op basis van aantal droogbeurten per week

Soort wasdroger Warmtepompdroger A+++ Warmtepompdroger A++ Warmtepompdroger A+ Condensdroger label B
1 x drogen per week € 993 € 776 € 793 € 624
2 x drogen per week € 1087 € 872 € 937 € 949
3 x drogen per week € 1180 € 978 € 1080 € 1274
4 x drogen per week € 1274 € 1084 € 1224 € 1598
5 x drogen per week € 1368 € 1190 € 1367 € 1922

Dit kostenoverzicht laat zien dat een goedkope condensdroger, zoals de Beko DC 7230 BX nog altijd een interessante keuze is. Tenminste als er sporadisch gedroogd moet worden (maximaal 1 x per week / 52 x per jaar). Bijvoorbeeld als je  normaal gesproken de waslijn gebruikt om  het beddengoed te drogen, maar in de herfst en winter kiest voor de wasdroger.

Deze doelgroep zal niet zo groot zijn. In de meeste huishoudens worden meerdere keren per week een was gedroogd en is een warmtepompdroger met A++ energielabel de meer voordelige keuze.

Conclusies en advies

Deze Beko DC 7230 BX review laat zien dat goedkoop geen duurkoop is. Dit model droogt tot 7 kilo wasgoed nauwkeurig en gelijkmatig. De prijs van 300 euro klinkt aanlokkelijk en biedt een prima prijs / kwaliteit verhouding.

Toch is er één hele grote ‘maar’. En dat is het energieverbruik. Onze berekeningen laten zien dat een condensdroger alleen interessant is als er maar af en toe gedroogd wordt in de droger. Voor alle andere situaties ben je goedkoper uit met een A++ warmtepompdroger. Neem daarom, naast de aanschafprijs, ook altijd de energiekosten in de afwegingen mee.

Alternatieve 7 kilo condenswasdrogers

Wil  je ook nog eens andere apparaten die met dezelfde trommelgrootte? Hieronder mijn favoriete 3 condenswasdroger.

# Merk/Type Testscore Testscores LINK
1

Bosch WTE84105NL

Bosch WTE84105NL
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
50
Snelheid
90
Gebruiksgemak
75
Prijs/kwaliteit
90
Prijzen en aanbieding
2

Siemens WT44E177NL

Siemens WT44E177NL
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
50
Snelheid
90
Gebruiksgemak
75
Prijs/kwaliteit
90
Prijzen en aanbieding
3

Beko DC 7230 BX

Beko DC 7230 BX
Lees complete review
Droogresultaat
85
Energieverbruik
50
Snelheid
90
Gebruiksgemak
65
Prijs/Kwaliteit
95
Prijzen en Aanbieding

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Jouw mening er ervaringen waardeer ik zeer.

 

Beko DC 7230 BX

7.7

Droogresultaat

8.5/10

Energieverbruik

5.0/10

Snelheid

9.0/10

Gebruiksgemak

6.5/10

Prijs/Kwaliteit

9.5/10

Plus punten

  • Snel en goed drogen
  • Minder gekreukte was
  • Beste Koop (juli 2019)

Min punten

  • Informatie display
  • Hoog energiegebruik
Wat wil jij kwijt over deze review?

Ervaringen van kopers