AEG T8DB84GW Review

AEG T8DB84GW review en ervaringenUit verkoopcijfers blijkt dat de AEG T8DB84GW op dit moment een van de best verkochte wasdrogers in Nederland is.

Enerzijds snap ik dit wel, omdat het een model is dat in de vergelijkingstest warmtepompdrogers (8 kilo) als een van de winnaars naar boven is gekomen. Anderzijds ook een beetje vreemd, omdat deze identiek is aan de AEG T8DE84EW maar wel 40 tot 50 euro duurder is.

Daarom zoom ik in deze review eens wat dieper in op de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende AEG wasdrogers. Welke van deze nieuwe AEG-modellen is nu eigenlijk de beste?

De laagste prijzen op een rij

Wasdroger aanbiedingen en acties

Hieronder verzamelen interessante wasdroger aanbiedingen van de grote webwinkels.
Deze week heb ik de volgende deals gevonden.

Ao.nl €30 kortingscode op wasdrogers

Van AO.nl heeft WasdrogerSale onderstaande kortingscode gekregen. Deze is geldig op alle wasdrogers van € 349 of meer

Klik voor onze AO.nl kortingscode

AEG T8DB84GW testscores en bevindingen

De prijzen en prestaties van de nieuwste generatie AEG wasdroger zijn over het algemeen gewoon goed. Toch kun je met goed zoeken tussen de verschillende modellen, vaak tientallen euro’s besparen. Dat is ook de reden om hier eens wat dieper in te duiken.

Eigenschappen AEG T8DB84GW

  • max. vulgewicht 8 kilo
  • Condensdroger met warmtepomp
  • Energieverbruik: 235 kWu (€ 54,- p/j) 
  • Kosten volle trommel katoen: € 0,46 (=1.99 kWh)
  • Geluid: 66 DB

Inhoud van de review

  • Testresultaten en ervaringen
  • Verschillen en overeenkomsten tussen 5 AEG wasdrogers
  • Nut van Okoflow en ProSense
  • Mindere sterke punten
  • Conclusie: T8DB84GW kopen of niet?

AEG T8DB84GW

7.9

Droogresultaat

8.0/10

Energieverbruik

9.5/10

Snelheid

8.0/10

Gebruiksgemak

7.0/10

Prijs/kwaliteit

7.0/10

Plus punten

  • gelijkmatig drogen
  • laag energieverbruik

Min punten

  • duurder dan andere AEG modellen
  • condensatie-efficiëntie

Helaas brengen fabrikanten steeds vaker verschillende modellen witgoedapparaten op de markt, die technisch volledig gelijkwaardig zijn. Alleen de ‘verpakking’ verschilt op details.  Het gebruik van chrome of RVS in het bedieningspaneel is al voldoende om het apparaat een nieuwe typenummer te geven. Natuurlijk heb je dan wel veel keuze, maar de meeste mensen zien door de bomen het bos niet meer.

Zo ook voor dit model. Zoals de testscores hierboven laten zien, zijn de prestaties van dit model identiek aan de AEG T8DE84EW.  Alleen ligt de prijs op dit moment bijna 10% hoger. Even vergelijken loont dus zeker de moeite.

Welke van deze 5 warmtepompdroger moet je kiezen?

Verschillen en overeenkomsten tussen AEG warmtepompdrogers

Welke AEG warmtepompdroger met een capaciteit voor  8 kilo is nu de beste? Uit verschillende testen van consumenten organisaties blijkt dat de volgende modellen identiek zijn.

  • T8DB84GW
  • T8DB84EW
  • T8DE84CS
  • T8DE84ES
  • T8DE84EW

De belangrijkste verschillen zijn met name de kleuraccenten in het bedieningspaneel en de deur. En op sommige modellen zitten exotische wasdroogprogramma’s die in de dagelijkse praktijk weinig gebruikt worden.

In de onderstaande tabel zijn de belangrijkste verschillen naast elkaar gezet.

T8DB84GW T8DB84EW T8DE84CS T8DE84ES T8DE84EW
Prestaties Gelijk Gelijk Gelijk Gelijk Gelijk
Prijs Basis prijs Duurder Duurder Duurder Basisprijs
Bediening/trommel Wit Wit Chroom Chroom Chroom
Droogprogr. Regenkleding

Bruikbare AEG functionaliteit

Uit verschillende vergelijkingstesten van warmtepompdrogers blijkt dat de sterke punten van AEG het nauwkeurig drogen en het lage energieverbruik zijn.  Voor de meesten zullen dit ook de belangrijkste eigenschappen zijn bij het kiezen van een nieuwe wasdroger.

Elke fabrikant heeft zijn eigen naam voor deze technieken. Bij AEG wordt dit Prosense en OkoFlow genoemd. Ik zal eens wat dieper inzoomen op deze technieken.

Prosense: veiliger drogen

Prosense zijn sensoren die continue het vochtpercentage en de temperatuur in de trommel monitoren. Is het niveau bereikt, dat bij het ingestelde droogprogramma hoort, dan wordt het droogproces gestopt.  Kortom nooit langer drogen dan nodig. Hierdoor wordt niet alleen energie bespaard, maar wordt ook onnodig slijtage van kleding voorkomen.

Is dit bijzonder? Ja en nee, want alle nieuwe wasdroger werken tegenwoordig met deze sensoren. Wel moet ik zeggen dat AEG deze sensor gestuurde techniek goed beheerst. Bij goedkopere wasdrogers zie je nog wel eens dat kleding niet gelijkmatig gedroogd is of nog te vochtig uit de droger komt.

Meer over AEG ProSense

Bekijk het principe van het gebruik van sensoren in wasdroger. AEG is bijzonder goed in het gebruik van sensoren. Dat betekent dat de was gelijkmartig gedroogd uit de trommel komt.

Okoflow: blijvend energiezuinig

Onderhouden van het pluizenfilterBij het gebruik van een droger, komen altijd pluizen vrij van kleding. Met Okoflow worden pluizen afgevangen, zodat voorkomen wordt dat de luchtstroom of condensor negatief wordt beïnvloed.

Dit is absoluut nodig om een warmtepompwasdroger energiezuinig te houden. Bij veel pluizen op de condensor zal het energieverbruik namelijk fors toenemen, doordat de werking beperkt wordt. Vergelijk dat maar met de radiator in de woonkamer die wordt afgedekt.

Siemens en Bosch hebben veel van hun warmtepompdrogers voorzien van een zelfreinigende condensator.  Elke wasbeurt worden de pluizen op condensor schoongespoeld, maar het gewone pluizenfilter moet je ook bij deze merken nog gewoon zelf schoon maken. Helaas beschikt AEG nog niet over een zelfreinigende condensor, waardoor je na elke droogbeurt de filters moet ontdoen van pluizen. Dit is trouwens geen grote klus. Het filter is makkelijk te bereiken en schoon te maken.

Wat zijn minder sterke punten?

De AEG T8DB84GW laat op geen enkel testonderdeel een onvoldoende zien. Maar uiteraard zijn er ook wat minder sterke kanten. Als ik er één moet noemen, dan is dit de condensatie-efficiency.

Wat wordt hiermee bedoeld? Dit percentage geeft aan de hoeveelheid vocht die vanuit het vochtige wasgoed, daadwerkelijk in het condenswaterbakje of in – afvoer komt. En dus niet als vochtige damp in de ruimte. Bij dit model ligt dit percentage op 82%.  Als je dit vergelijkt met de Bosch WTY87700NL (91 %), dan is de AEG hierin wat minder goed.

In de documentatie op de website vind je in het product-informatieblad meer details.

Dit betekent niet dat de ruimte direct een Turks stoombad wordt, maar het is goed om dit punt mee te nemen als je weinig ventilatie in de ruimte hebt.

Conclusie en oordeel: kwestie van smaak

ruud-van-wasdrogersale.nlDeze AEG T8DB84GW is een top droger. De droogprestaties behoren tot de beste die ik gezien heb, maar verschillen niet van een aantal goedkopere AEG modellen. Het is een kwestie van jouw persoonlijke smaak of je de kleurdetails van het bedieningspaneel belangrijk vindt.

Als je alleen objectief kijkt naar prijs en prestaties, dan is de AEG T8DE84EW simpelweg een goedkopere en betere keuze. Daarom staat de laatste droger ook wat hoger in onze ranglijst dan het T8DB84GW-model.

Prijzen en aanbiedingen

Natuurlijk zoeken we ook altijd naar de beste deals en acties. Er is geen webshop die altijd het goedkoopste is. Door tijdelijke acties kun de prijsverschillen behoorlijk oplopen. Hieronder ga je direct naar actie-pagina’s van de desbetreffende winkel.

Op dit moment zijn dit de winkels met de laagste prijzen.

 

Belangrijkste alternatieven

Ben je opzoek naar een nieuwe 8 kilo warmtepompdroger, dan zijn dit onze favoriete drie drogers.

Top 3: warmtepompdrogers (8 kilo)

AEG T8DB84GW

7.9

Droogresultaat

8.0/10

Energieverbruik

9.5/10

Snelheid

8.0/10

Gebruiksgemak

7.0/10

Prijs/kwaliteit

7.0/10

Plus punten

  • gelijkmatig drogen
  • laag energieverbruik

Min punten

  • duurder dan andere AEG modellen
  • condensatie-efficiëntie